Acasa Cultură Băștinașii din Ruseștii Noi vor avea un muzeu de milioane

Băștinașii din Ruseștii Noi vor avea un muzeu de milioane

muzeu rusesti 2017

 

În curând, la Ruseștii Noi va fi dată în exploatare clădirea muzeului satului, primul centru expozițional unde vizitatorii vor putea face cunoștință cu cele mai relevante momente din istoria localității, dar și vor putea participa la diverse activități culturale.

Reparația capitală a clădirii care urmează să fie muzeul satului, este rezultatul unui proiect depus de administrația publică locală la Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Centru, acum doi ani. În vara anului 2015, prin licitație publică, a fost selectată firma constructoare, Litarcom SRL, lucrările urmând să fie încheiate în timp de două luni. Valoarea contractului încheiat cu firma prestatoare este de 1,07 milioane de lei. Din acești bani a fost reabilitată vechea clădire din centrul satului (fosta școală primară, apoi magazin), a fost amenajat terenul aferent şi a fost construit gardul.

Oleg Secrieru, șeful secției Managementul Proiectelor la ADR Centru, ne-a comunicat că prima tentativă de a lua în primire clădirea a fost făcută la mijlocul lunii decembrie a anului trecut, însă a fost nevoie ca antreprenorul să înlăture unele obiecții ale comisiei de recepție. Acum urmează ca recepția finală să fie făcută după ce se topește zăpada, pentru ca să fie posibilă examinarea lucrărilor de amenajare a curții. Întrebat de ce executarea lucrărilor a durat un an şi jumătate în loc de două luni, Oleg Secrieru a răspuns că realizarea contractului a fost suspendată o perioadă din cauza lipsei finanțării de la bugetul de stat.

Primarul comunei Ruseştii Noi, Pavel Codreanu, ne-a povestit că muzeul va avea trei încăperi cu destinații diferite. Sala principală va fi dotată cu diverse exponate care vor reflecta istoria satului, în una din încăperile laterale vor avea loc expoziții temporare de artă, iar cealaltă va găzdui evenimente culturale şi activități inspirate din folclor. „În prezent este în toi procesul de producere a mobilierului pentru viitorul muzeu şi urmează să mai facem niște lucrări de amenajare în jurul clădirii. Ne dorim ca acest muzeu să fie un centru comunitar, în care oamenii să socializeze şi să afle mai multe despre istoria satului natal.”

Ideea de a deschide un muzeu al satului aparține Organizației Oamenilor în Etate din Ruseştii Noi, iar un grup de inițiativă format din profesorii de istorie şi alte persoane interesate, intenționează să elaboreze o concepție a viitorului centru expozițional. Primarul ne-a mai spus că urmează ca băștinașii, împreună cu directorul muzeului angajat de curând, să adune fotografii, documente relevante şi diverse obiecte de epocă, care vor fi expuse în sala muzeului.

În prezent, ADR Centru implementează un proiect de reabilitare a muzeului satului şi la Văsieni. Lucrările de reparaţie şi reconstrucţie a clădirii muzeului sunt executate de firma Vastavit SRL, contra sumei de 608 mii de lei. 

Olesea Hîncu


Curs valutar

  oferit de: cursbnm.md