Acasa Cultură VIDEO - Bustul lui Mihai Eminescu a fost dezvelit la Ulmu

VIDEO - Bustul lui Mihai Eminescu a fost dezvelit la Ulmu

bust eminescu ulmuChiar dacă este contestată de unii politicieni, unirea Basarabiei cu România a fost sărbătorită cu mare fast în Moldova. Pentru satul Ulmu din raionul Ialoveni acest eveniment a fost unul deosebit. Gimnaziul Mihai Eminescu din localitate are acum un bust al marelui poet al neamului, vis demult plămădit de administrația instituției. Proiectul , care costă o sută de mii de lei, a putut fi realizat datorită eforturilor autorităților locale în comun cu cele din județul românesc Prahova, precum și al donațiilor băștinașilor.

Evenimentul este așteptat de mult timp de administrația gimnaziului, care în acest an împlinește 50 de ani de activitate.


"Așa cum școala noastră poartă numele poetului de mai bine de 20 de ani, ne-am dorit ca părintele spiritul al școlii noastre să fie aici în preajmă, ca să ne umplem de lucruri frumoase, ca să trăim împreună viața școlii noastre, să fie parte componentă a noastră, să muncim mână în mână pentru a crește o generație cu adevărat patriotică", a spus directoarea gimnaziului Mihai Eminescu, Nina Ursu.

"Mă mândresc că activez într-o instituție care îi poartă numele scriitorului Mihai Eminescu. Demult am visat la așa un bust în curtea instituției, suntem bucuroși și mulțumim la toți care au participat la inaugurarea acestui bust și au pus o pietricică la acest bust, a spus profesoara la gimnaziul Ulmu", Claudia Plămădeală.

Mândri de faptul că învață într-o instituție care poartă numele geniului literaturii române s-au declarat și elevii gimnaziului. 

"Pentru noi este foarte important pentru că îl vedem în fiecare zi și-l simțim în sufletul nostru, este un poet român și ne-a învățat multe poezii a compus pentru noi", a declarat o elevă.

"Mihai Eminescu este cel mai mare poet,am scris multe compuneri despre el și îl iubim", a declarat o altă elevă.

Inaugurarea monumentului a fost posibilă datorită contribuției financiare a Consiliului Județean Prahova.

"Și cum acolo unde există români, noi toți îl iubim pe Eminescu, nu se putea ca în cel mai românesc raion al Basarabiei, la Ialoveni, în satul Ulmu în curtea Gimnaziului pe care îl poartă numele să nu-l aducem acasă pe Eminescu. Mă bucur că sunt foarte mulți tineri și copii, pentru că în voi stă toată nădejdea și viitorul nostru", a spus vicepreședinta CJ Prahova, Ludmila Sfârloagă.

Și pentru că deschiderea bustului a avut loc în ziua unirii Basarabiei cu România, pe clădirea instituției a fost arborat un tricolor de 10 metri.

"Mihai Eminescu, poetul național a spus că suntem români și punctum, noi ne-am alăturat acestui eveniment, suntem recunoscători celor din România, în special celor din Prahova și după cum puteți vedea românii de pe ambele maluri ale Prutului și-au dat întâlnire la Ulmu, în jurul unui poet național, care ne-a unit și ne unește și în ziua de astăzi", a menționat președintele ODIP, Vlad Bilețchi.

Actul de unire al Basarabiei cu România a avut loc pe 27 martie 1918, ca urmare a votului în Sfatul Țării – legislativul basarabean din acea vreme.

Sursa: www.realitatea.md


Curs valutar

  oferit de: cursbnm.md