nexus

Acasa Gangura

Gangura

Comuna Gangura este asezata in partea centrala a Moldovei la 43 km sud-est de orasul Chisinau. Partea de sud a satului Gangura s-a unit cu satul bulgaresc Alexandrovca. La 3 km la nord - e situat satul Misovca, iar la 3-4 km spre nord-est se afla satul Homuteanovca. Toate aceste sate sunt parte componenta a comunei Gangura, unde se afla primaria.
In baza documentelor de arhiva s-a stabilit, si este indiscutabil faptul, ca Gangura, fost sat de razesi, poarta numele unuia din adeptii lui Stefan cel Mare - Gangur, care figureaza in lista parcalabilor de Orhei in anii 1470-1479. Este infiintat sub domnia lui Stefan cel Mare pe mosia sfetnicului lui cu numele Gangur, al carui nume il poarta comuna. Tot acest setnic a fost primul conducator - primar al comunei.
Populatia satului este constituita din romani, rusi, bolgari si ucraineni.
  In baza documentelor de arhiva aflam, ca satul Alexandrovca a fost fondat de proprietarii de atunci a acestor pamanturi - Nicolae si Alexandru Crupenskie in anul 1909. Bolgarii au venit de pe pamanturile judetului Cetatea Alba.
Satul Misovca a fost constituit in anul 1908 de proprietarul acestor pamanturi - Misov.
Istoria satului Gangura constitue o particica din istoria multpatimitei Basarabiei. Satul a parcurs o cale lunga si grea din momentul formarii si pana astazi (razboaie, foamete, deportari).
Cel mai mult a fost afectat de procesul denationalizarii, cand populatia satului nu cunostea trecutul neamului, persoanele marcante ale satului.

Atestata: la 4 iunie 1484
distante: pina la centrul raional Ialoveni: 69km
          pina la Cainari: 10km
          pina la Chisinau: 43km
gospodarii: 330
populatia: 910 locuitori (in anul 2005)
biserica Sf. Dumitru. hramul la 8 noiembrie
scoala medie
casa de cultura
biblioteca
centru de sanatate
oficiu postal
monument al eroilor 
Din comuna fac parte 4 sate: Gangura, Alexandrovca, Misovca, Homuteanovca. Populatia 2390 locuitoriCurs valutar

  oferit de: cursbnm.md

nexus