Acasa Horesti

Horesti

Horesti  - sat mare si frumos, cu un trecut falnic si viitor prosper. 

Asezarea geografica 
   
Localitate mare pe partea stanga o raului Botna, mai jos de Costesti si Zambreni, in apropierea noii autostrazi  Chisinau – Giurgiulesti, unde stalpul rutier arata 25 km departare de capitala, in regiune de coline cu vii si livezi. Are hotar cu mosiile satelor Tapala (la est), Razeni si Cigarleni (la sud), Zambreni si Bacioi (la nord –vest). Cel mai inalt deal din zona e de cealalta  parte a Botnei, el urca la o altitudine de 194 m. e imbracat cu plantatii multianuale  si e numit de bastinasi  „La 5 plopi”.

File din istorie 

Cea mai timpurie mentionare documentara a acestei asezari este in 1617 , cind voievodul Radu Mihnea in prima sa domnie daruieste vornicului Ureche , mare demnitar in divanul tarii, satul Horestii de pe Botna.


        Prezentare generala 

Horesti  aduna  1234 de gospodarii si 3.700 de locuitori. O parte din horesteni au trecut cu traiul in alte localitati, dar continua stranse legaturi cu bastina. Mosia satului se extinde pe o suprafata de 4.032  ha,  dintre care 2.104 ha pamint arabil, 397 ha plantate cu vii si livezi, fondul forestier cuprinde 407 ha. Racoresc meleagul apa Botnei si 4 iazuri, asigura lumea cu apa potabila 5 izvoare si 200 fantani. La apeduct sunt conectate  870 gospodarii, la gazoduct 620 de case. Statia digitala de telefoane dispune de 1000 de numere. Lucreaza cu siguranta moara, oloinita, brutaria.   In teritoriu activeaza 32 de agenti economici si peste 1000 de gospodarii taranesti. De o buna reputatie se bucura Cooperativa de Intreprinzator "Horea-Service", societatile cu raspundere limitata "Menavit-Lux", "Ghilencom", "Limaj-Cons", "VARM-Malcoci", intreprinderile individuale "Ghiocel-Gore", "Iovu Ion", "Marislav-Gore", "Carabet Svetlana", "Solomon Andrei", "Leu Augustina", uscatoria de prune a lui Vladimir Munteanu, ferma de porcine a lui Gheorghe Gore, filialele asociatilor "Ialoveni-GAZ", "Fertilitate", "Moldtelecom".
Horestenii se mandresc cu Casa de Cultura, Liceul Teoretic, Centru de sanatate, gradinita de copii. Biserica de piatra din sat, mostenita din sec. XIX, a activat in toti anii de regim draconic antihrist, acum e in reconstructie capitala. Catre jubileul de 2.000 de ani de la nastereaa lui Isus Hristos o fost fondata o manastire cu 7 calugari.

Personalitati

Din Horesti vin mai multe persoane remarcabile,vom nominaliza doar citeva   dintre ele:
• Vasile Luca  (n. 27 dec. 1936)  a devenit maestru emerit al sportului, multiplu campion al republicii la lupte libere, premiant al diferitelor competitii internationale, antrenor experimentat;
• Savantul Ion Castravet (n.  15 mai 1937) si-a adus raportul in zoologie;
• Ungureanu Sergiu (25 aug. 1963) : chirurg (anual peste 20 mii de interventii chirurgicale), doctor habilitat, conferentiar universitar;
• Petru Ungureanu este cunoscut in capitala ca dirijor de fanfara si compozitor;
• Vladimir Braga a indeplinit functia de presedinte al Consiliului raional Ialoveni (2003-2005), deputat in Parlament (2005-2009), decorat cu  ordinul „Gloria Muncii” si titlu „Om emerit”.

Ce merita de vazut:

• Iazul pitoresc Chihnicea, aflat in apropiere de autostrada Chisinau-Cimislia, un loc superb pentru odihna cu alei, casute si  piste pentru pescari;
• Biserica „ Sf. Nicolai de vara ” cu turnuri falnice si cruci aurite;
• Manastirea  „ Sf. Cneaz Vladimir ”  plasata intr-un peisaj coplesitor de frumos;
• Muzeul satului (in constructie) care pastreaza legende despre aparitia acestei asezari si o bogata colectie de folclor local.
• Cei „cinci plopi” care au devenit o emblema a Horestiului.

Curs valutar

  oferit de: cursbnm.md