Acasa Opinii (INTERVIU) Tatiana Nogailâc: „Vreau să cred că suntem o naţiune căreia îi pasă de aproapele său”

(INTERVIU) Tatiana Nogailâc: „Vreau să cred că suntem o naţiune căreia îi pasă de aproapele său”

nogailic2De 11 ani locuieşte la Roma. Este fondatoarea Asociaţiei moldovenilor din Italia „Assomoldave” şi de opt ani lucrează la o asociaţie care se ocupă cu transferul tehnologiei italiene în ţările din Europei de Est. Îi spune Tatiana Nogailâc, născută 1972 şi este originară din satul Puhoi. Este un exemplu că moldovenii care au migrat în Italia sau în alte state ale lumii nu sunt doar simpli muncitori, dar se pot afirma şi în alte domenii, decât munca la negru. A reuşit să devină beneficiară a Bursei de studii internaţionale - Pontificia Università „Angelicum” din Roma, FASS şi să facă un master în „Meditazione Culturale e Religiosa”. De asemenea este implicată şi în alte activităţi: operator profesionist pentru integrare socială şi angajare în câmpul muncii în Italia a cetăţenilor străini, trezorier al Comitetului multietnic al PDL Roma, mediator cultural part-time, voluntară UNICEF. 

Când aţi decis să plecaţi din Puhoi şi chiar din Republica Moldova şi din ce motive?

Am decis să plec din sat încă pe când eram elevă la şcoala din sat, deoarece de felul meu sunt o fire curioasă, şi dintotdeauna mi-am dorit să trăiesc în oraş, într-un mediu mai extins, unde să-mi pot realiza ideile. Pe atunci nici nu visam că aş putea trăi undeva în afara ţării, dar îmi doream mult să locuiesc în oraşul Ialoveni sau în Chişinău. Satul îmi limita posibilităţile, mă simţeam ca într-o colivie. De multe ori mergeam împreună cu bunelul în Chişunău, şi pentru mine era ceva deosebit, vedeam atâtea lucruri noi şi interesante, care în sat nu existau. Am plecat din Puhoi la 16 ani, pentru a-mi continua studiile la o şcoală profesională. După absolvire am urmat cursuri de contabilitate, iar la 21 de ani m-am căsătorit, cu un tânăr din Ialoveni, însă căsătoria n-a durat foarte mult, am divorţat, iar organizaţia la care lucram în calitate de contabil a falimentat, astfel că am decis să plec din ţară, în momentul în care a apărut această oportunitate. Am fost printre primele persoane care au plecat în acea perioadă. Am ales Italia deoarece pe atunci nu erau prea multe posibilităţi de a alege ţara în care pleci. Am ajuns de una singură, deoarece persoana care mi-a promis să mă ajute, m-a lăsat pe peronul gării, m-am descurcat totuşi, dar mi-a fost foarte complicat iniţial.

Cât de uşor este să te afirmi într-o ţară străină?

E diferit de la o ţară la ţară, la moment şi în Europa se află într-o criză foarte mare, şi nu se prevăd vremuri foarte bune, mai ales că primii afectaţi de criză sunt anume migranţii. Iar în cazul în care rămâi fără un loc de muncă rişti să rămâi şi fără un acoperiş deasupra capului, şi atunci s-ar putea să fii nevoit chiar să te întorci acasă. Migranţii sunt ajutaţi de Biserica catolică şi de asociaţiile de caritate, dar e ceva temporar şi uneori poţi fi pus în situaţia de a lua decizii radicale, mai ales persoanele care stau ilegal pe teritoriul statului respectiv. 

Nu a fost uşor nici pentru mine să mă afirm, de fapt nici nu pot să zic că sunt realizată aşa cum mi-aş fi dorit. Însă am avut alături persoane care m-au ajutat foarte mult şi au avut încredere în mine. În anul 2003, biserica catolică mi-a oferit posibilitatea de a face un curs de un an de limba italiană, iar dupa aceasta am făcut un alt curs la Universitatea Populară din Roma. Am urmat şi un curs de informatică, deoarece am înţeles că cunoaşterea limbii italiene şi a computerului îţi oferă mai multe oportunităţi. Am mai urmat un curs de operator profesional pentru integrarea persoanelor străine în câmpul muncii, toate cursurile au fost gratuite. Nu e uşor să te realizezi în străinătate. Personal, de multe ori îmi sacrific timpul meu liber pentru a studia sau pentru a participa la diferite întruniri şi asta mă motivează să merg mai departe.

Care sunt activităţile în care sunteţi implicată în Italia?

Sunt prima studentă din Republica Moldova la o Universitate Catolica cu o bursa de studii oferită de Vatican şi beneficiară a Bursei de studii internaţionale-Pontificia Università „Angelicum” din Roma. Pe lânga aceasta am si un master „Meditazione Culturale e Religiosa” la distanţă.La iniţiativa câtorva moldovence de la Roma, am fondat Asociaţia „Assomoldave”, cu scopul de a apăra drepturile femeilor din Moldova, pentru menţinerea tradiţiilor şi valorilor culturale şi stabilirea unei legături cu ţara de origine. Sunt preşedinte al asociaţiei „AssoMoldave” şi mai activez în calitate de operator profesionist pentru integrarea socială şi de angajare în câmpul muncii al cetăţenilor străini în Italia. În cadrul asociaţiei oferim asistenţă persoanelor ce solicită ajutor şi suport informaţional prin intermediul comunicatelor a materialelor şi a reţelelor web. Sunt şi mama unui băiat de 17 ani.

Cu ce probleme se confruntă cel mai des moldovenii când ajung în Italia?

Sunt multe şi complexe problemele cu care se confruntă moldovenii în Italia. Prima este lipsa de informare, aici nimeni nu te aşteaptă, eşti o persoană străină şi dacă nu este cineva care să te susţină atunci întâmpini multe probleme, atât de ordin social şi economic cât şi psihologic., la moment avem probleme cu reîntregirea familiilor, pentru cei care doresc sa-şi aducă membrii familiei rămaşi în Moldova. Aşa cum în Italia, de la regiune la regiune, diferă legislaţia şi regulamentele, diferă şi problemele de la o regiune la alta. Moldovenii nu cunosc legile, în mare parte îşi cunosc obligaţiile, iar drepturile mai puţin, iar aceasta este foarte riscant, deoarece ei nu cunosc nici despre existenţa unor organizaţii care asistă migranţii la Roma şi ar putea să le ofere sprijin.

Cât de solidari sunt moldovenii în afara ţării?

Comunitatea de moldoveni este abia în formare şi nu se prea observă multă solidaritate. Poate după ce prima generaţie din cei plecaţi din ţară se va asimila mai bine cu societatea italiană şi vor avea o situaţie mai stabilă din punct de vedere economic şi profesional, vor avea familiile lângă ei, se vor gândi mai mult la semenii lor. Majoritatea celor care ajung în Italia prestează servicii de asistent familiar, unde trebuie să stai în casa în care lucrezi, practic 24 de ore din 24, astfel că aceste persoane sunt limitate în posibilitatea de a interacţiona cu ceilalţi moldoveni. 

Eu nu vreau să cred că noi suntem o naţiune căreia nu-i pasă de aproapele său, doar că din cauza problemelor personale, mai uităm de ceilalţi. Mulţi nici nu stau atât de bine economic pentru ai putea ajuta şi pe alţii sau pur şi simplu au foarte puţin timp liber, doar de o zi în săptămână. Totuşi, eu cred ca fiecare din cei care au reuşit sa-şi pună o bază în Italia, ar putea ajuta pe cei care abia sunt la început. Şi am speranţa că în timp moldovenii îşi vor cultiva această calitate şi vor fi mai buni unii cu alţii.

Ce sfaturi le-aţi da celor care vor să plece peste hotare?

Să fie, în primul rând, foarte prudenţi, în grija cui lasă copiii atunci când pleacă. Avem foarte multe cazuri, când după plecarea unui membru al familiei, aceasta se destramă, sau relaţiile familiale se răcesc, din moment ce copiii nu-şi mai revăd părinţii timp de mai mulţi an. Copii se simt abandonaţi şi chiar de multe ori întâmpină dificultăţi la integrarea în societate, probleme la şcoală, probleme de sănătate, se simt responsabili de plecarea părinţilor. La fel şi mamele care pleacă de multe ori spun că se simt vinovate că au lăsat copiii acasă, că soţii de cele mai multe ori devin alcoolici, că nu au fost acasă mulţi ani la rând. Însă nu putem să judecăm mamele care pleacă, deoarece fiecare o face cu gândul de a schimba situaţia familiei spre bine. Pentru italieni este foarte straniu că femeile sunt cele care lasă familia şi plecă. Ei întreabă, unde sunt bărbaţii noştri şi de ce nu au plecat ei, cum au putut să vă lase, pentru că mama e foarte importantă pentru a menţine familia unită. 

Nu pot să dau un sfat general, pentru că diferă situaţia de la o familie la alta. Înainte de a părăsi ţara, gândiţi-vă bine ce lăsaţi în urmă, şi informaţi-vă cu privire la locul în care plecaţi .Nu este deloc uşor de a găsi un post de muncă, iar depărtarea de cei dragi de multe ori duce şi la boli psihice. Se numeşte „sindromul italian” şi este o formă de depresie, deoarece şi-au pierdut familia şi se simt singure şi vinovate. Înainte de a pleca adresaţi-vă la Oragizaţia Internaţională a Migraţiei, acolo o să vă orienteze, o să vă ofere unele materiale informative, pentru a şti unde să vă adresaţi la început când veniţi în Italia, puteţi să vă adresaţi şi la Asociaţia noastră Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza . Cântăriţi bine pentru a vedea dacă se merită să lăsaţi ceea ce aveţi pentru ceva incert, trebuie să fiţi foarte precauţi la această etapă. 

Apoi italienii nu sunt chiar atât de toleranţi cu noi cum se spune şi cum se scrie. Se întâmplă de multe ori să fim chiar şi discriminaţi. Principalul sfat este informaţi-vă şi fiţi pregătiţi pentru orice situaţie, indiferent în ce ţară plecaţi. Trebuie să aveţi în dotare informaţie, mai multe numere de telefon la care aţi putea apela în caz de necesitate, şi fiţi atenţi la prieteniile pe care le legaţi atunci când ajungeţi în ţara respectivă. E uşor să cazi în tot felul de capcane, atunci când eşti nou într-o ţară străină.

Intenţionati să vă întoarceţi în Moldova, eventual în Puhoi?

De fapt, încerc să mă afirm aici în Italia, continui să fac studii, am un post de muncă care îmi place. Nu pot să zic, că n-o să mă întorc niciodată în Moldova, dar deocamdată revin la baştină doar în interes de serviciu. În ceea ce priveşte Puhoiul, am zis odată că o să mă întorc la Puhoi, doar să mor, la bătrâneţe, dar mi-ar plăcea mult să ajut satul de la distanţă şi să văd unele schimbări spre bine acolo.

Un interviu de Rodica Catareu, Puhoi

Pentru mai multe detalii despre „Assomoldave” accesaţi linkurile: 

Video: http://www.youtube.com/assomoldave

Foto: http://picasaweb.google.it/assomoldave

Blog: http://assomoldaveroma.blogspot.com


Curs valutar

  oferit de: cursbnm.md