nexus

Acasa Cultură Un nou talent se naşte la Costeşti

Un nou talent se naşte la Costeşti

carte-poezieUn nou nume din raionul Ialoveni (satul Costeşti) iese din anonimat. Victoria Bortă, sau mai nou, Victoria Mărgineanu (pseudonim), a lansat la sfârşitul săptămânii trecute o carte de poezie, intitulată „Ora H”.

Studentă în anul I la jurnalism, Victoria a fost mereu pasionată de arta scrisului, fiind membră a cenaclului revistei „Clipa” încă de prin clasa a 11-a.

Norocul a surprins-o în cadrul Concursului Naţional de Creaţie Literară „Iulia Haşdeu” (ed. XIII-a, 2011), unde manuscrisul ei a fost declarat învingător. Astfel, volumul a obţinut finanţare de la Ministerul Tineretului şi Sportului al Republicii Moldova, fiind editat în 350 de exemplare.

Poeziile sale sunt nonconformiste, scrise în vers alb şi trădează sentimentele pe care le trăieşte tânăra poetă aflată la vârsta dragostei. „Să scrii o carte nu e greu, să scrii o carte bună e mai dificil. Scriitura se mănâncă cu exersări, lecturi şi ateliere poetice.”, declară Victoria.

Lansarea a avut loc la „Librăria 9” din Chişinău şi au fost prezenţi mai mulţi oameni de cultură şi litere. Emilian Galaicu Păun, scriitor, redactor-şef al editurii „Cartier”, Aliona Dumbrăveanu - reprezentant al Ministerului Tineretului şi Sportului, Mircea V. Ciobanu şi Lucia Ţurcanu - critici literari, Călina Trifan - poetă, Iulia Iordăchescu - directorul revistei de cultură şi creaţie literară „Clipa”, Mihaela Iordăchescu – ce care a gândit haina grafică a cărţii, Efim Bivol - consătean, epigramist, colegi de la cenaclul „Iulia Hasdeu”, colegi de facultate ş.a. Fiecare dintre ei a venit cu mesaje de felicitare şi sfaturi pentru tânăra condeieră.

Victoria spune că va mai scrie o carte atunci când aceasta o va depăşi pe prima. Pentru toţi cei care vor să reuşească în arta poeziei Victoria le urează să creeze, să persevereze, să profite de oportunităţi şi concursuri, să fie inediţi.

Cătălina Russu, Ialoveni


Curs valutar

  oferit de: cursbnm.md

nexus