nexus

Acasa Nimoreni

Nimoreni

Atestare – 1611
Populatie – 2300

     Nimoreni este o localitate din Raionul Ialoveni , Republica Moldova, asezat pe valea riului Isnovat, care isi incepe cursul sau din padurea Capriana. La Nord de Nimoreni se afla satul Malcoci, la Sud – satul Suruceni, la Est – oraselul Ialoveni, iar la Vest – satul Ulmu. Satul se afla la doar 18 km de Chisinau-capitala Republicii Moldova - ceea ce favorizeaza rapoartele economice, culturale si de consum.Relieful satului Nimoreni este format din dealuri, vai, sesuri, cimpii si paduri. Natura este variata si bogata in verdeata, paduri dese, vii si suprafete mici de livezi. Padurea Zancea se afla la hotarul dintre satele Nimoreni si Truseni, iar padurea Suricea desparte Nimorenii de Suruceni. Dealul Bogdan,format in exclusivitate din cernoziom, desparte Nimorenii de suburbia Durlesti.
     Desi satul Nimoreni este atestat in documentele istorice abia in 1611, exiata probe directe si indirecte ca aceasta localitate este cu mult mai veche. Pe teritoriul satului este o lespede de piatra care dateaza din 1496, care se afla pe mormintul ctitorului bisericii vechi, prima biserica din sat ce a existat pina in 1880. Ctitorul bisericii vechi a fost Pan Vasile. Putem afirma cu certitudine ca satul Nimoreni a existat inca inainte de 1496. Batrinii satului Nimoreni spun ca cele mai vechi familii de locuitori ai satului au fost Frunza si Meghea.
     Totusi, de unde provine numele satului? La acest capitol opiniile se ramifica. Se zice ca pe linga lacul din Nimoreni pe vremuri erau multe mori de apa, iar pe dealuri multe mori de vint. Oamenii batrini spun ca anume din aceasta cauza satul a fost numit  pe vremuri Moreni. O alta opinie este ca  locuitorii satului numeau satul Omoreni, deoarece pe o suprafata de teren din centrul satului, sub casele unde s-a sapat, s-au gasit mai multe oase omenesti. Locuitorii satului au ajuns la concluzia ca aici nu au fost nici un fel de omoruri intre sateni, ci nenorocite lupte mari cu dusmanii care curtat meleagul nostru. Se presupune ca timpurile au adus denumirea de Omoreni la numele de azi Nimoreni.
     In prezent locuiesc circa 2300 locuitori, dar eate o simpla estimare dat fiind ca majoritatea sunt plecati dupa hotare in special tinerii. Tarile favorite sunt Italia, Federatia Rusa, Spania, Portugalia, Anglia si S.U.A. Satul este asezat intr-o zona cu paduri si lacuri frumoase. Satul dispune de un gimnaziu, primarie, biblioteca sateasca, biserica sateasca ortodoxa, un punct de prelucrare a fructelor si legumelor, o ferma ce nu este activa de peste 10 ani, lacuri, mici suprafete de paduri, suprafete intinse de vita-de-vie, mici suprafete de livezi. Un alt punct favorabil este soseaua Leuseni-Chisinau ce traverseaza in paralel soseaua sateasca ceea ce permite comunicarea si facilitarea transportului catre alte puncte locale din vecinatate.
     Pe timpuri se faceau nenumarate sezetori pe an care in prezent nu mai sunt practicate. La fel, pe vremuri la fiecare sarbatoare se conduceau dupa anumite traditii, care cu timpul au incetat de a mai fi practicate.
     Tineretul este destul de activ, in special acei tineri amatori de fotbal care au construit un mini teren. Oamenii sunt foarte primitori si binevoitori.


Curs valutar

  oferit de: cursbnm.md

nexus