nexus

Acasa Opinii (FOTO) Retrospectiva Brazilor de Crăciun din orașul Ialoveni din ultimii ani (2009-2015)

(FOTO) Retrospectiva Brazilor de Crăciun din orașul Ialoveni din ultimii ani (2009-2015)

brad 2015Astăzi, 20 decembrie, ora 17:00, are loc inaugurarea oficială a Bradului de Crăciun al orașului Ialoveni. Cu această ocazie, pe scena amplasată în Piața Unirii, se va desfășura un program muzical, însoțit de toate ingredientele unei sărbători de iarnă – Moș Crăciun, colinde și urături, cadouri pentru copii. Vor evolua artiștii Adrian Ursu, Corina Țepeș și Costi Burlacu, Ilie Văluță, Adi, Laura Bodorin, Formația folclorică de amatori „Ialoveneanca”.

Bradul sau Pomul de Crăcium, chiar dacă la noi, lumea încă continuă să-i mai zică, ca în perioada sovietică, Brad de Anul Nou, a fost întotdeauna un motiv de bucurie, mai ales pentru copii. Pentru că în arhiva mea personală s-au păstrat fotografii cu Brazii de Crăciun împodobiți în centrul orașului Ialoveni, am decis să fac o retrospectivă. Am fotografii doar începând din iarna 2009-2010.

Astfel, până în iarna 2012-2013, brazii erau instalați, fie în scuarul Casei raionale de cultură, fie în fața Primăria Ialoveni. Nu erau organizate nici concerte în aer liber și nici vreo lansare oficială a sărbătorilor de iarnă.

Abia din decembrie 2013, Primăria Ialoveni a procurat o scenă și a decis amplasarea bradului orașului Ialoveni în Piața Unirii. Bradul a început să fie împodobit mai bogat, au apărut mai multe ghirlande luminoase. De asemenea, cu ghirlande au început să fie împodobiți și copacii de pe strada centrală, și câțiva stâlpi.

Toți Pomii de Crăciun din ultimii ani, după ce au fost instalați și împodobiți, au fost înconjurați cu câte un rând sau două de gard. Pentru ce? Instalezi un brad spre bucuria copiilor și pui gard în jurul lui, că nicio fotografie să nu poate fi realizată normal? Un alt aspect, ce ține de locul unde este amplasat, deja al treilea an bradul. Spațiul respectiv, care are statut de piață publică, este folosit în restul anului ca parcare. Iar după ce este instalat bradul, parcarea mașinilor era permisă în continuare în jurul lui. Bradul e al oamenilor sau al mașinilor?

Sper pentru viitor Bradul din centrul orașul Ialoveni să fie instalat de la 1 decembrie, așa cum a început să se practice de ani buni în orașul Chișinău, și să fie un motiv de bucurie și pentru copii, dar și să avem și oaspeți la Ialoveni, care să zică „ce brad frumos au la Ialoveni”. Iar spațiul din jurul acestuia să fie cât mai amenajat, cu un târg de Crăciun, organizate activități distractive pentru copii, să poată fi servit un izvar cald, o cafea, un ceai sau o plăcintă. Oamenii să aibă unde ieși în aer liber și să se bucure din plin de magia sărbătorilor de iarnă.

Retrospectiva Brazilor de Crăciun din orașul Ialoveni

În iarna dintre anii 2009-2010 au fost instalați doi brazi. Unul, al primăriei, în scuarul Casei de cultură. Cel de al doilea, al Consiliului raional a fost amplasat în fața clădirii Consiliului Raional. Din iarna 2010-2011, cu părere de rău, n-am păstrat nicio fotografie.

brad 2009 10 oras

Bradul orașul Ialoveni

brad 2009 10 raion

Bradul Consiliului raional

Și între 2011-2012 la Ialoveni au fost instalați doi brazi de sărbătoare. Al primăriei – la Casa de cultură și cel al raionului.

brad 2011 12 oras

Bradul orașului

brad 2011 12 raion

Bradul raionului

La trecerea dintre ani, 2012-2013, administrația orașului a decis să schimbe amplasarea Bradului de Crăciun și acesta a fost instalat chiar în fața clădirii primăriei Ialoveni.

brad 2012 13 oras

În decembrie 2013 s-a renunțat (să sperăm că definitiv), la practica de a instala doi brazi de sărbătoare în centrul raional. Cu această ocazie, Primăria Ialoveni a ales o nouă locație – Piața Unirii, bradul fiind astfel mult mai vizibil. De asemenea, dacă anterior, bradul era pur și simplu instalat și împodobit, din 2013, are loc „inaugurarea sărbătorilor de iarnă”. A fost adusă o scenă, de pe care este prezentat un program artistic și face numărătoarea inversă la aprinderea luminițelor de pe brad.

brad 2013 14 general

Bradul care a fost instalat în decembrie 2014 a prins și mai multă lumină și culoare. De asemenea, cu mult mai multe luminițe a fost împodobiți și mai mulți copaci de strada centrală. A fost unul din cei mai reușit împodobiți brazi, în comparație cu anii precedenți.

brad 2014 15 general1

 

brad 2014 15 general2

Veaceslav Aftene

 


Curs valutar

  oferit de: cursbnm.md

nexus