Acasa Opinii Pavel Damaschin: „Toate structurile societății trebuie să se autosesizeze atunci când minorii săvârșesc infracțiuni”

Pavel Damaschin: „Toate structurile societății trebuie să se autosesizeze atunci când minorii săvârșesc infracțiuni”

damaschin pavelPotrivit datelor statistice, la nivel de raioane, cea mai mare rată a infracționalității în 2015 s-a înregistrat în raionul Ialoveni (106 infracțiuni la 10 mii de locuitori). Despre cauzele acestei situații, dar şi despre alte realități, am discutat cu Pavel Damaschin, șef al Inspectoratului de poliție Ialoveni, numit în funcție acum două luni.

- Recent ați împlinit două luni de activitate. Ați făcut o analiză la IP Ialoveni în tot acest timp? Ce ați găsit aici când ați venit?

- Desigur, ca oricare alt conducător, odată ce ai fost numit într-o funcție, mai întâi faci cunoștință cu analiza operativă și criminogenă în raion, problemele ce țin de activitatea Inspectoratului, începând cu resursele umane, problemele de logistică, etc. Ce ține de compartimentul infracțional, aș menționa că situația în raion este stabilă. Poliția activează într-un regim sporit întru creșterea nivelului de siguranță și de acționare promptă la solicitările acestora. De exemplu, în fiecare seară un grup de poliţişti patrulează concomitent mai multe localități. Astfel ca, în caz că parvin sesizări din partea cetățenilor, aceştia (poliţiştii) să se poată deplasa rapid la faţa locului.

- Dacă tot ne referim la nivelul infracționalității în raionul Ialoveni. Conform datelor oferite de Biroul Național de Statistică, la nivel de raion cea mai mare rată a infracționalității în 2015 s-a înregistrat anume în raionul Ialoveni (106 infracțiuni la 10 mii de locuitori). Cărui fapt credeți că s-a datorat această „performanță”?

- Dacă e să ne axăm pe unele categorii de infracțiuni, atunci da, se atestă o anumită creștere a numărului acelor infracțiuni ce țin de domeniul familial. De exemplu, violența în familie. Pe de o parte, faptul că cazurile de violență în familie, dar și alte categorii de infracțiuni, sunt denunțate la organele abilitate, ne vorbește despre o oarecare încredere a cetățeanului vizavi de activitatea poliției. Pe de altă parte, realizăm că trebuie să întreprindem mai multe măsuri pentru a preveni aceste abuzuri. Conform legislației, în asemenea cazuri o parte din responsabilitate, în afară de poliție, o au și asistentul social, şi medicul de familie, şi administrația publică locală. Practic toți, conform legii, trebuie să se implice activ în prevenirea acestui gen de infracțiune.

- O continuă problemă, cel puțin pe teritoriul orașului Ialoveni, o reprezintă furturile din mijloacele de transport. Ce măsuri ați întreprins pentru diminuarea acestui fenomen?

- Începând cu anul curent, într-adevăr, au fost comise o serie de furturi din automobile. Numai pe parcursul unei săptămâni, colaboratorii poliției au activat în regim non-stop, îndeosebi pe timp de noapte. Drept urmare, am reținut în flagrant o grupare formată din trei persoane. Acum situația este relativ sub control, avem doar un furt din automobile înregistrat, care sperăm să fie descoperit cât mai curând posibil.

- Infracționalitatea în rândul minorilor ia amploare tot mai mult în ultimii ani. Căror aspecte credeți că se datorează acest fapt și cu ce arme se poate lupta împotriva acestei evoluții?

- Cu referire la infracționalitatea juvenilă: de la începutul anului curent au fost înregistrate 11 infracțiuni săvârșite de minori sau cu participarea lor. Comparativ cu anul trecut, se înregistrează o creștere la acest compartiment, cauzată în special de lipsa supravegherii părinților asupra copiilor. O bună parte din copii sunt lăsați în grija bunicilor, vecinilor ori chiar singuri acasă, în timp ce părinții se află peste hotare. Asta duce la implicarea lor în comiterea diferitor infracțiuni. Avem și familii socialmente-vulnerabile, care prin comportamentul și atitudinea lor (mă refer la părinți) servesc un exemplu negativ pentru copii. Consider că toate structurile societății trebuie să se autosesizeze în asemenea cazuri, începând cu colaboratorii de poliție de pe sector, asistenții sociali, APL, profesori, vecini, etc.

- Ce măsuri vor fi întreprinde la nivel de raion în perioada Sărbătorilor Pascale?

- Deja am emis o dispoziție, în baza căreia fiecare șef de post, ofițer de sector, se vor deplasa la persoanele fizice, juridice, cum ar fi agenții economici, depozite sau alte locuri unde se află bunuri materiale, aducând la cunoștința acestora măsurile pe care trebuie să le întreprindă în această perioadă. În seara de Paști, mai mulți colaboratori ai Inspectoratului vor asigura liniștea publică în localitățile pe care le deservesc.

Interviu realizat de Ecaterina Naconecinîi

Foto: http://ipialoveni.gov.md


Curs valutar

  oferit de: cursbnm.md