Acasa Opinii Costeșteanul Nicu Bortă a dedicat o poezie Republicii Moldova tocmai de peste ocean

Costeșteanul Nicu Bortă a dedicat o poezie Republicii Moldova tocmai de peste ocean

nicu borta costesti

 

Nicu Bortă este originar din Costești și se află de un an în Los Angeles, California, SUA. De acolo a compus o poezie dedicată Republicii Moldova și celor 25 de ani de independență.

La cei 19 ani ai săi, Nicu reușește să își transpună tristețile și bucuriile pe foaie, sub formă de versuri. Din tristețe a compus și poezia ”Dedicație zilei de 27 august” pe care a împărtășit-o cu prietenii săi pe rețelele de socializare.

”Uneori îmi este mult mai simplu să-mi exprim nemulțumirea prin versuri. Poezia dedicată Republicii Moldova am scris-o după ce am discutat cu un om înțelept, cred eu, un conațional de-al nostru aflat aici, în State. De aceea începe poezia cu versul „Întâlnitu-m-am cu unu’”, ne-a mărturisit Nicu.

Acesta spune că a scris-o foarte repede: în 15 sau 20 de minute, pentru că îi este mult mai ușor și cuvintele ies mai repede atunci când sufletu-l ți-e mâhnit și vrei să îți împărtășești nemulțumirea.

„Eu sunt genul de om care încearcă să-și respecte promisiunile. Nemulțumirea mea vine din nerespectarea promisiunilor făcute de oamenii care ne conduc, cum au fost promisiuni așa și rămân promisiuni. Nimeni nu întreprinde ceva să rezolve ceva, ba din contra, ne mai și fură (miliardul). Nemulțumirea mea vine din simplul motiv că mii de oameni aleg să părăsească țara și să plece undeva unde-i mai bine, fapt care se datorează tot acestor promisiuni neîndeplinite”, se arată dezamăgit tânărul.

Întrebat de ce a ales să rămână în Statele Unite, Nicu se frământă și nu știe să dea un răspuns ferm și concret. „Cred că ar trebui să mai scriu o poezie mult mai lungă, ca să spun ce m-a dezamăgit atât de mult încât să nu îmi doresc să revin”, spune Nicu.

Gravitatea cu care vorbește prin versuri este evidentă: ”Am ajuns acum în August să avem o moartă țară”. Această „moarte”, potrivit autorului, este una clinică. Dacă ar compara Republica Moldova cu alte țări, atunci avem nevoie de o „resuscitare”, pentru că, de altfel, riscăm să o pierdem.

Cert e că va reveni în Republica Moldova cândva. Până atunci are un sfat pentru cei rămași acasă: „Poate Unirea cu România ar schimba situația. Sau să procedăm la fel ca atunci când scriem o poezie și nu ne iese: tăiem tot și începem pe o foaie nouă, curată, cu alte idei, alte gânduri, și  cel mai important, cu alți oameni”.

Aceeași idee vrea să o transmită și prin intermediul acestei poezii, dedicate celor 25 de ani de independență. Mesajul poeziei vine să trezească conștiința tuturor, fiecare din cetățenii Republicii Moldova să conștientizeze momentul în care am greșit și am luat-o pe un drum nepotrivit, ca ulterior, să îndreptăm lucrurile. ”Eu știu că toți cetățenii Republicii Moldova sunt conștienți de problemele care sufocă Moldova. Prin poezia mea am mai accentuat încă o dată situația în care ne aflăm. Sper că o să-i atingă la inimă și pe unii demnitari, sper că mulți își vor găsi vina din versurile mele, sper că unii se vor schimba spre bine, sper că alții, poate își vor da demisia”, spune cu încredere Nicu.

Până atunci, Nicu așteaptă ziua în care să se poată întoarce la cei dragi, pe meleagurile natale atât de sfinte, la tot ce înseamnă Patrie. Pentru că, până la urmă, speranța este cea care moare ultima, iar până atunci nimeni nu i-o poate lua.

Lidia Mîra

 

Dedicație zilei de 27 august

 

Întâlnitu-m-am cu unu', după masă pe la trei

El suflând din el tot fumul, spuse cu plămânii grei:

Nu privi la mine Nicu, eu sunt obosit, tăcut,

Numai eu știu și-a mea țară prin ce grele am trecut.

 

Douășcinci de ani în urmă auzeai doar chiuieli

C-am scăpat și noi de jugul asuprit pe moldoveni.

Am fumat prima țigară și-am băut paharul plin

Doar în cinstea țării mele, pentru viitor senin.

 

Am fumat prima țigară din beția fericirii

Azi Moldova noastră nouă a plecat nenorocirii.

Și-au bătut jocul cu toții, au scuipat sufletul nostru

Însă și-au făcut palate, și mai zic că țin și postul.

 

Fiece minciuna-lor o legam cu o țigară

Am ajuns acum în August să avem o moartă țară.

Și mai zic ca fac paradă și ajută pe bătrâni

Nu mai cred în nici o javră, sunt mai răi ca niște câini. 

 

Și când ies și ei în față pentru-a-ncepe Manifestul

Folosesc făr-de rușine tot "Răsai" și "Eminescu".

Nu ei tre' să cânte-acuma cântecele de unire,

Să ne ierți Teodorovici, am făcut-o din neștire. 

 

Din neștire am vândut-o țara noastră cea Moldovă

Am ajuns să stăm cu frică și să nu mai scoatem vorbă.

Mi-i rușine și mi-i scârbă, că din vina noastră a fost

I-am lăsat să-și joace jocul ca s-ajungem fără rost.

 

Vor plăti și ei odată pentru tot ce ne-au făcut

Vom plăti și noi cu tine pentru faptul c-am tăcut.

Ne-am lăsat pradă ușoară, era prea greu de gândit

Când minciuni ei transformară într-un fel de gâdilit.

 

Am fumat prima țigară din beția fericirii

Douășcinci de ani în urmă, am dat start nenorocirii.

El suflând din el tot fumul spuse cu plămânii grei...

Omul întâlnit de mine, după masă, pe la trei...


Curs valutar

  oferit de: cursbnm.md