Acasa Opinii Larisa Ilaşcu: "Dacă doreşti să le reuşeşti pe toate, trebuie să ai dorinţă de a munci”

Larisa Ilaşcu: "Dacă doreşti să le reuşeşti pe toate, trebuie să ai dorinţă de a munci”

larisa ilascuLarisa Ilaşcu este genul de persoană care te face să te întrebi de unde găsește timp și energie pentru atâtea activități. Ea este asistent social comunitar la Gangura, coordonează buna funcționare a Centrului de zi a copiilor în situaţii de risc BUNVOLENŢIA – Gangura”, este coordonatoare de proiecte, consilieră în Consiliul comunal Gangura, iar în timpul liber face voluntariat.

- Doamnă Ilaşcu, cum arată o zi din viața dumneavoastră?

- Zilele sunt foarte diferite, dar mereu sunt arhipline de activităţi, multă comunicare. De obicei, ies din casă la 7:30, cu toate că nu locuiesc departe de serviciu. Pe drum mă mai întâlnesc oameni din sat. Unul are o întrebare, altul îşi spune of-ul, dar oricum la ora opt sunt deja în birou. Până la amiază este un flux mare de cetăţenii care au nevoie de ajutorul asistentului social sau ofer consultaţii telefonice pentru cei din satele comunei, merg în teritoriu. După amiază copiii vin la Centrul de zi şi am grijă ca toate activitățile Centrului să se desfăşoare conform orarului stabilit. Uneori zilele de muncă se încheie cu mult după ora 17.00.

- Povestiţi-ne despre Centrul pentru copii pe care îl coordonaţi, care este rolul lui în comunitate?

- Centrul de zi pentru copii în situații de risc „BUNVOLENTIA – Gangura” este o instituţie publică care oferă ajutor copiilor aflaţi  în situaţii de risc sau supuși riscului de a se afla în situaţii de dificultate. Centrul are două filiale în satul Gangura şi Misovca, este situat în incinta gimnaziilor şi este amenajat şi dotat conform standardelor minime de calitate, astfel încât să ofere copiilor un mediu prietenos, în condiţii corespunzătoare de siguranţă, confort şi accesibilitate.

După lecţii, copiii cu vârsta între 7 și 16 ani au posibilitatea de a veni la Centru pentru câteva ore să fie ajutaţi la rezolvarea temelor pentru acasă, apoi să îşi dezvolte abilitățile de lucru în diverse tehnicii de lucru manual, cum ar fi croșetatul, brodatul, croitorie, tâmplărie etc. Copiii sunt alimentaţi corespunzător şi tindem să le oferim servicii de cea mai înaltă calitate. La momentul actual, în Centru sunt înscrişi circa 80 de copii.

- Ce implică această situaţie de risc al copiilor?

- În cadrul Centrului nu sunt doar copii din situaţii de risc în sensul că provin din familii monoparentale, cu venituri mici, cu părinţi plecaţi peste hotare sau alte categorii sociale care necesită asistenţă. Aici sunt așteptați toţi copiii din teritoriul comunei, căci din lipsă altor oportunităţi de dezvoltare și petrecere a timpului liber, îi paște riscul străzii. Prin activităţile desfăşurate, noi ne propunem să minimalizăm pe cât de mult posibil toate riscurile la care pot fi supuşi copii.

- Activitatea dumneavoastră de fapt este asistent social comunitar al comunei Gangura. Cum reuşiţi să acoperiţi şi satele amplasate la 2-3 km?

- Acum mai uşor, înainte era mai anevoios. Acum mi-am adaptat regimul de lucru în teritoriu cu cel al reprezentanţilor administraţiei publice locale şi, respectiv, mergem împreună. Toţi locuitorii din satele comunei cunosc graficul şi, respectiv, suntem mereu aşteptaţi.

- Cât e de informată este populaţia comunei despre drepturile lor sociale şi cât de des se adresează pentru a beneficia de serviciile sociale?

- Începând cu anul 2007, de când am început să activez în calitate de asistent social, mereu am informat locuitorii comunei despre drepturile lor, de ce servicii, prestări sociale pot beneficia, atât în timpul orelor de audienţă, prin telefon sau prin intermediul lucrătorilor sociali. De asemenea, le aduc la cunoştinţă şi despre modificările legislative ce au loc. La acest aspect chiar nu sunt restanţe în comuna Gangura.

- Sunteţi şi coordonatoare de proiecte, povestiţi-ne despre ultimele proiecte implementate.

- O mare parte din proiectele implementate cu succes sunt în colaborare cu Asociaţia de Binefacere “Pro Umanitas”. Chiar recent am făcut o revizuire o proiectelor implementate şi am constatat că doar în ultimii patru ani, în proiecte de dezvoltare a comunei Gangura au fost investiţi peste patru milioane și jumătate de lei.

De asemenea, tot Asociaţia de Binefacere “Pro Umanitas” asigură buna funcţionare a Centrului de zi “BUNVOLENŢIA – Gangura”. Ei ne asigură cu materialele necesare pentru activităţile copiilor, cât şi alimentaţia copiilor. Anul trecut, ne-au ajutat la renovarea atelierului de tâmplărie, dotându-l cu echipamentul necesar, materialele necesare, cât şi cu sistem de încălzire. Lucrările au costat 50 mii lei.

Toate proiectele implementate au avut un impact important asupra dezvoltării comunităţii. În anul 2012, cu susţinerea “Pro Umanitas” a fost rezolvată problema aprovizionării cu apă a satului Alexandrovca. Proiectul a costat 832 mii lei.

Un alt proiect mare, la care am muncit foarte mult, a fost în anul 2013, când au fost reparate un bloc al grădiniţei, cantina şi spălătoria. fiind dotate cu toate cele necesare începând de la mobilier şi până la jucării. Au fost investiţi peste 1 milion 803 mii de lei. Ca mai apoi, în anul 2015, să fie reparat şi dotat cu tot ce-i necesar blocul medical şi sală muzicală, unde costurile au depășit 580 mii de lei.

Nu pot trece cu vederea şi nici proiectele ce au fost implementate în gimnaziul Gangura. Pentru a crea nişte condiţii mai bune pentru copii şi a diversifica activitățile ce le desfăşuram în cadrul Centrului “BUNVOLENŢIA – Gangura”, în anul 2015 am reparat şi am modernizat sala de sport a gimnaziului, care se afla într-o stare deplorabilă. Lucrările şi inventarul sportiv au costat 440 mii lei.

La fel în 2015, am reparat şi cantina gimnaziului şi am transformat o parte din ea în sală de festivităţii. Pe lângă multă muncă, au mai fost investiţii cu suportul “Pro Umanitas” 756 mii lei. Apoi am construit un bloc sanitar care lipsea în gimnaziu, unde s-au atins costuri de 280 mii lei.

Destul de importante pentru comunitatea noastră, în special pentru persoanele defavorizate, sunt coletele alimentare și produsele de igienă pe care le oferim periodic.

- Cât de implicați sunt locuitorii comunei când vine vorba despre proiecte sociale?

- Majoritatea locuitorilor comunei, dar chiar şi actorii importanți din comunitate dau dovadă de indiferenţă când vine vorba de proiecte de dezvoltare a localităţii. Toţi așteaptă să aibă anumite beneficii/favoruri, dar nu acceptă ideea de muncă în folosul binelui comun. Dar totuşi există şi oameni cărora le pasă şi care răspund  la apelurile noastre când avem nevoie de ajutor şi se implică în limita posibilităţilor.

Cei mai activi sunt copiii. Există deja o practică bună când copiii care frecventează Centrul merg în vizită la persoanele în etate pentru a le face cadouri lucrările ce le confecţionează sau iî ajută la lucrării în gospodărie, fac curățenie, repară gardul etc. De asemenea, împreună cu copiii efectuăm periodic lucrări de salubrizare a spaţiilor publice din comună.

- Sunteţi consilieră locală cu experienţă. Cum e să activezi într-un mediu în care balanţa gender este înclinată spre partea masculină?

- Sunt consilieră de trei mandate. Pe parcursul activităţii, în consiliu mereu au fost mai mulți bărbaţi. La momentul de față suntem două femei şi şapte bărbaţi. Nu pot să zic că mă simt discriminată sau că nu au fost acceptate propunerile mele pentru că sunt femeie. Se lucrează în egală măsură. Uneori femeile dau dovada de mai mult activism şi iniţiativă. Important este să existe un consens şi să lucrăm pentru dezvoltarea comunei.

- Care sunt planurile de viitor sau proiectele la care lucraţi?

- La momentul actual, atenţia mea este axată pe dezvoltarea Centrului de zi pentru copii în situații de risc „BUNVOLENTIA – Gangura” pentru a oferi servicii mai bune copiilor. De asemenea, ne propunem să creăm şi niște servicii dedicate persoanelor în etate. Mai multe detalii vă voi putea oferii peste câteva luni.

- Doamnă Ilaşcu, cum de reuşiți să îmbinaţi toate aceste activităţi în care sunteţi implicată?

- Important este să fie dorinţă. În rest, prin multă muncă şi o familie înţelegătoare, le reuşești pe toate. Nimeni nu a zis că rezultatele bune vin pe căi bătătorite, e nevoie de multă muncă şi dorinţă de implicare.

- Vă mulțumesc pentru timpul acordat și vă doresc multe realizări frumoase în continuare!

Interviu realizat de Lilia Tobultoc-Cojocaru


Curs valutar

  oferit de: cursbnm.md