Acasa Politic Primăriile localităților Ialoveni și Costești au primit note proaste la capitolul transparență

Primăriile localităților Ialoveni și Costești au primit note proaste la capitolul transparență

transparenta publica 2016Potrivit unui studiu realizat de IDIS “Viitorul”, fiecare din cele două primării din raionul Ialoveni (care au fost incluse în lista pentru monitorizare) a acumulat circa 25 de puncte din 100 într-un clasament al transparenței. Pentru cele două autorități ale administrației publice locale a fost utilizată metoda analizei informațiilor disponibile pe paginile web oficiale. Evaluarea a fost realizată în lunile mai și iunie 2016 și cuprinde preponderent informațiile privind activitatea administrațiilor publice locale din anul 2015.

În cadrul studiului, 50 de administrații ale localităților din R. Moldova au fost evaluate și clasate în nouă zone (criterii de transparență) cu 53 de indicatori. Zonele evaluate cuprind competențele și obligațiile cu care sunt investite în mod legal administrațiile localităților (de exemplu: participarea în procesul decizional), precum și domeniile considerate importante pentru o bună guvernare (de exemplu: etica, conflictul de interese).

Dintre zonele selectate, accesul la informație, participarea în procesul decizional, achizițiile publice și bugetul au fost considerate ca fiind cele mai importante. Rezultatele se bazează pe datele accesibile publicului, ușor măsurabile și verificabile. Scorul (punctajul) maxim pentru administrația unei localități, incluzând toate zonele, a fost de 100 de puncte.

Astfel, Primăria Costești s-a clasat pe locul 20, acumulând 26 de puncte din 100. Zero puncte au fost semnalate la capitolele Resurse umane și Etica profesională și conflictul de interese. Cele mai multe puncte au fost acumulate la capitolele Accesul la informație și Participarea în procesul decizional.

Primăria Ialoveni s-a situat pe locul 23, cu 24,5 puncte acumulate. Zero puncte au fost semnalate la capitolele Achiziții publice, Administrarea proprietății publice, Resurse umane și Servicii sociale. Cele mai multe puncte au fost acumulate pentru zonele Participarea în procesul decizional și Bugetarea.

Raportul „Guvernare locală deschisă pentru cetățeni activi și informați” este un produs al inițiativei „Localități transparente, competitive și sustenabile financiar“, implementată de IDIS “Viitorul“, în parteneriat cu Institutul pentru Reforme Economice și Sociale din Slovacia (INEKO).

 


Curs valutar

  oferit de: cursbnm.md