bannerone

Acasa Politic Consiliul orășenesc Ialoveni a aprobat noile tarife pentru serviciile de salubrizare

Consiliul orășenesc Ialoveni a aprobat noile tarife pentru serviciile de salubrizare

sedinta ialoveni 14 martie

 

Ieri, 14 martie, avut loc a doua ședință ordinară din acest an a Consiliului orășenesc Ialoveni. Consilierii locali au examinat 31 de proiecte de decizii introduse în ordinea de zi, dintre care 24 au fost adoptate.

Astfel, după luni bune de discuții şi ezitări, Consiliul orășenesc a adoptat tarifele pentru serviciile prestate de Gospodăria Locativ-Comunală. Potrivit voinței consilierilor, serviciile de salubrizare vor costa 10 lei de persoană, atât pentru populația din blocurile locative, cât şi pentru locuitorii din sectorul particular. De asemenea, transportarea gunoiului va costa 140 lei/m.c. (inclusiv TVA) pentru agenții economici şi instituțiile bugetare, iar de la cetățenii care îşi vor aduce singuri deșeurile la gunoiște nu va fi percepută nicio taxă. Tot atunci, consilierii au aprobat tarifele pentru serviciile adiționale prestate de Gospodăria Locativ - Comunală din Ialoveni, conform proiectului de decizie elaborat.

Executarea bugetului orașului Ialoveni pentru anul trecut a fost prezentată consilierilor. La fel, printr-o decizie a Consiliului orășenesc, a fost rectificat bugetul pentru anul curent şi au fost făcute o serie de alocări financiare pentru diverse scopuri, potrivit proiectului de decizie respectiv.

Proiectele de decizii privind terenurile publice au fost dezbătute mai atent de consilierii orășenești. Din decizia cu privire la formarea unor bunuri imobile au fost excluse două terenuri care au ridicat semne de întrebare. La fel a fost refuzată cererea unui  agent economic de a cumpăra terenul aferent afacerii sale la prețul normativ al pământului. Fracțiunea liberală a Consiliului orășenesc s-a opus acestei propuneri. Consilierul Vasile Vulpe a declarat că vinderea terenului public la prețul normativ este inadmisibilă, iar consilierul Ion Delinschii a atras atenția că astfel se va crea un precedent periculos. În susținerea agentului economic au intervenit viceprimarul Radu Chilaru şi consilierul democrat Sergiu Purcica. Până la urmă, înstrăinarea a 0,2288 ha pe strada Nicolae Testemiţeanu la prețul de 70933 lei a fost respinsă de aleșii locali. La fel, a fost refuzată şi instituirea unei noi comisii de licitație pentru vânzarea terenurilor publice, desființată cu ceva timp în urmă de Consiliul orășenesc Ialoveni.

Din textul proiectului de decizie privind atribuirea serviciului de interes economic general Î.M. ”Gospodăria Locativ - Comunală Ialoveni” au fost excluse toate referirile la o eventuală perspectivă regională a activității întreprinderii. Potrivit viceprimarului Radu Chilaru, limitarea serviciilor prestate la teritoriul orașului Ialoveni, reduce considerabil șansele de dezvoltarea a întreprinderii şi a domeniului salubrizării în general. Tradițional, acest argument nu i-a convins pe consilierii orășenești.

Au fost respinse de Consiliul orășenesc şi proiectele de decizii pentru aprobarea Regulamentului privind demolarea construcțiilor executate ilegal pe terenurile ce aparțin domeniului public/privat al orașului Ialoveni, a Regulamentului de desfășurare a activității de comerț în orașul Ialoveni şi a Regulamentului de constituire şi funcționare a Consiliului orășenesc Ialoveni. După o serie de replici ironice, consilierii au decis să fie organizată o întâlnire specială, cu o implicare mai largă, pe marginea elaborării documentului care le va reglementa activitatea în cadrul Consiliului orășenesc.

La sfârșitul lucrărilor, președintele ședinței Sergiu Purcica le-a propus consilierilor întocmirea unui regulament pentru condițiile de folosire a spațiilor nelocative din blocurile care nu au constituite asociații de locatari. Potrivit consilierului, aceste spații (subsoluri, poduri, etc) care se află momentan în proprietatea administrației publice locale, sunt folosite abuziv de cetățeni sau agenți economici care de multe ori încalcă normele tehnice de exploatare. Consilierii au acceptat propunerea şi urmează ca Gospodăria Locativ – Comunală să elaboreze un asemenea regulament.

Ședința ordinară a Consiliului orășenesc Ialoveni, a fost transmisă live pe internet, iar înregistrarea video poate fi vizionată urmărind LINK-ul de pe pagina web a Primăriei.

Olesea Hîncu


Curs valutar

  oferit de: cursbnm.md

bannerone