Acasa Politic Raionul Ialoveni are trei vicepreședinți

Raionul Ialoveni are trei vicepreședinți

sedinta cri mai 2017

 

Proiectul de decizie despre schimbarea organigramei şi alegerea celor trei vicepreședinți nu a figurat printre cele 20 de chestiuni propuse inițial spre dezbatere, ci a fost introdus în ordinea de zi la începutul ședinței.

Astăzi, 18 mai 2017, Consiliul raional Ialoveni s-a întrunit în ședință ordinară. La întrunirea prezidată de către democratul Sergiu Purcica au participat 30 de consilieri (din cei 35 aleși), iar în calitate de invitat a fost prezent Ghenadie Iurco, șeful Oficiului teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat.

Potrivit primului subiect pe ordinea de zi, a fost acceptată primirea în proprietatea raionului Ialoveni a unui microbuz de marca Renault Master – donație din partea Guvernului României pentru necesitățile Direcției Generale Educație.

Printr-o decizie a consilierilor a fost instituit un grup de lucru format din consilieri raionali şi funcționari ai aparatului președintelui, care va examina situația privind construcția de locuințe sociale. Potrivit explicațiilor oferite de președintelui raionului, Anatolie Dimitriu, pentru finanțarea acestui proiect, administrația publică trebuie să găsească 43 de milioane de lei.

La fel, în perioada de vară, Consiliul raional Ialoveni va oferi gratuit 150 de bilete de odihnă pentru copii (având prioritate categoriile defavorizate), iar pentru celelalte părinții vor trebui să achite 20% din costul total al biletului.

Prognoza privind numărul de clase şi numărul de elevi pentru anul viitor de studii a fost aprobată de consilierii raionali în mărime de 48 de clase de liceu (995 de elevi), 204 clase primare (4700 de elevi) şi 229 de clase gimnaziale (5016 elevi) în toate localitățile raionului.

Prin decizia consilierilor raionali, din Soldul Disponibil al bugetului raional, în diverse scopuri au fost alocați 2275000 lei. Astfel, 800 mii lei au fost repartizați pentru construcția drumului de acces spre Centrul Transfrontalier al Sprijinirii Mediului de Afaceri, 298 mii lei pentru întreținerea de iarnă a drumurilor, 138,8 mii lei pentru reparația străzii Latiniei din orașul Ialoveni, 911,7 mii lei pentru reparația şi întreținerea drumurilor raionale, 69,7 mii lei pentru lichidarea consecințelor calamităților naturale, precum şi sume mai mici pentru câteva Centre de Sănătate şi ajutoare materiale unor cetățeni nevoiași. La fel, au mai fost alocați în total circa două milioane de lei pentru necesitățile instituțiilor de învățământ din raion.

O discuție aparte a fost purtată pe marginea proiectului de decizie cu privire la lista încăperilor Spitalului Raional Ialoveni propuse pentru arendă. Una din prevederile deciziei respective presupunea mutarea sediului Centrului de Sănătate Ialoveni în clădirea maternității. În rezultatul dezbaterilor, dislocarea medicilor de familie a fost exclusă din conținutul deciziei, urmând ca această posibilitate să fie studiată suplimentar.

Spre sfârșitul ședinței, după o scurtă pauză, consilierii au luat decizia prin care a fost schimbată organigrama şi statele de personal ale aparatului președintelui raionului. Astfel, în loc de două funcții de vicepreședinte câte erau până acum, raionul Ialoveni va avea trei vicepreședinți. Pentru a face loc unui post suplimentar, a fost lichidată funcția de şef al Secției Agricultură.

În cele trei fotolii de vicepreședinte al raionului au fost votaţi: Victor Bînzari, reprezentant al Partidului Liberal, fost vicepreședinte al raionului, demis din funcția respectivă acum câteva luni şi restabilit astăzi, în prezent consilier al președintelui raionului; Victor Istratiev, consilier raional ales pe lista PLDM, în prezent neafiliat; şi Oleg Mereacre, consilier sătesc la Costeşti din partea Partidului Democrat.

Președintele raionului, Anatolie Dimitriu, a anunțat că cei trei noi demnitari vor avea salarii de vicepreședinți, dar vor avea doar două automobile de serviciu la dispoziție. La fel, Dimitriu a mai adăugat că toţi vicepreședinții vor fi responsabili de anumite domenii de activitate şi că speră că acestea vor fi ultimele remanieri în perioada actualului mandat al Consiliului raional Ialoveni.

Olesea Hîncu


Curs valutar

  oferit de: cursbnm.md