Acasa Politic Primăriile Ialoveni și Costești au devenit mai transparente

Primăriile Ialoveni și Costești au devenit mai transparente

IDIS 2016

 

Potrivit celui de-al doilea studiu realizat de IDIS “Viitorul”, cele două localități din raionul Ialoveni s-au ridicat considerabil în clasamentul transparenței. Consiliul raional Ialoveni, însă, a coborât zece poziții în același clasament al raioanelor. În ediția din acest an a studiului au fost monitorizate 60 de Primării din republică și 32 de Consilii raionale. Niciuna din cele trei instituții menționate nu a ajuns la jumătate din punctajul maxim disponibil.

Potrivit metodologiei studiului, pentru autoritățile administrației publice locale a fost utilizată analiza informațiilor disponibile pe paginile web oficiale. Evaluarea cuprinde informațiile privind activitatea administrațiilor publice locale din anul 2016. 

Astfel, Primăria orașului Ialoveni a urcat 16 poziții în clasament, situându-se pe locul 7 față de locul 23 în anul precedent. De această dată, au fost acumulate puncte la toate capitolele analizate, scorul final fiind de 44,4 de puncte din 100 posibile. Cele mai multe puncte au fost acumulate pentru zonele Accesul la informație și Bugetarea.

Primăria Costești s-a clasat pe locul 15, acumulând 36,7 puncte din 100. Zero puncte au fost semnalate la capitolul Etica profesională și conflictul de interese. Cele mai multe puncte au fost acumulate la capitolele Administrarea proprietății publice, Serviciile sociale și Accesul la informație.

Consiliul raional Ialoveni ocupă locul 28 în clasament, cu 16,5 puncte din 100 posibile. Zero puncte au fost acumulate la capitolele Achiziții publice, Bugetarea, Serviciile sociale și Investițiile, întreprinderile municipale și participarea în societățile comerciale. Cele mai multe puncte au fost pentru domeniile Accesul la informație și Resurse umane.

Într-un mesaj publicat pe pagina oficială cu ocazia lansării rezultatelor studiului, Sergiu Armașu, primarul orașului Ialoveni, a comunicat: “Deschiderea către cetățeni, informarea sistematică, atragerea cetățenilor în procesul de luare a deciziilor este o prioritate în activitatea echipei Primăriei Ialoveni. Rezultatele obținute ne motivează și mai mult să îmbunătățim în continuare comunicarea, consultarea și informarea obiectivă a ialovenenilor despre activitatea administrației publice.”

“Acest studiu ne-a poziționat pe o treapta relativ buna pentru spațiul rural, dar a fost și o oglindă în care ne-am văzut neajunsurile”, ne-a relatat Maria Bivol, specialistă Relații cu Publicul la Primăria Costești. “Indicatorii studiului efectuat de IDIS Viitorul au stat la baza proiectului Sporirea transparentei Primăriei Costești și a participării cetățenilor la guvernarea locală, implementat la Costești cu suportul Consiliului Europei din Strasbourg. Astfel am făcut actualizările necesare la site-ul costesti.md, am reactivat Clubul de Cetățenie Activă, am echipat Primăria cu tehnică performantă și am instruit funcționarii despre cum să asigure transparența activității lor.”

Vicepreședintele raionului Ialoveni, Victor Bînzari, a explicat rezultatul slab al Consiliului raional prin lipsa personalului care s-ar ocupa de comunicare în cadrul instituției. Potrivit demnitarului, lipsa cadrelor se resimte tot mai mult, respectiv din cele 26 de posturi în aparatul președintelui, 11 sunt vacante. “Am avut o ședință la Consiliul raional unde am prezentat rezultatele studiului. Săptămâna viitoare ne întâlnim cu o persoană care va face modificările necesare la pagina oficială a Consiliului. Apoi vom plasa informațiile potrivit cu recomandările celor de la IDIS”, a adăugat Victor Bînzari.

Raportul este parte a proiectului „Localități transparente, competitive și sustenabile financiar în Republica Moldova”, implementat de IDIS ”Viitorul” și Institutul pentru Reforme Economice și Sociale din Slovacia (INEKO).

Scopul proiectului constă în dezvoltarea regională în Moldova prin transfer de know-how-ul de proiecte implementate cu succes în Slovacia care urmăresc lupta împotriva corupției, creșterea transparenței financiare și îmbunătățirea competitivității administrațiilor publice locale.

Olesea Hîncu


Curs valutar

  oferit de: cursbnm.md