nexus

Acasa Politic Primăria Ialoveni propune noi taxe pentru locuitorii oraşului

Primăria Ialoveni propune noi taxe pentru locuitorii oraşului

taxe locale 2018

 

La 22 noiembrie, Primăria Ialoveni a organizat consultări publice la tema „Proiectul bugetului orașului Ialoveni pentru anul 2018, inclusiv taxele locale”. În cadrul acestora, administraţia publică locală a propus introducerea, începând cu anul viitor, a unor taxe noi aplicate nu doar agenţilor economici, ci şi tuturor locuitorilor oraşului.

Potrivit prezentării făcute de Elena Palii, specialistă în planificare la Primăria Ialoveni, lucrul asupra proiectului Bugetului oraşului pentru anul 2018 a început încă în luna august. Suma bugetului pentru anul viitor va constitui 29 343 000 lei, atât la venituri, cât şi la cheltuieli. Printre diferenţele faţă de bugetul pentru anul curent au fost menţionate: Fondul de rezervă în mărime de 300 mii de lei (cu peste 200 mii lei mai puţin decât în perioada anterioară), suma alocată pentru drumuri mai mică cu un milion de lei faţă de anul curent, reducerea sumei alocate pentru amenjarea teritoriului şi zero lei planificaţi pentru investiţii capitale.

Primarul oraşului, Sergiu Armaşu, a explicat că aceste reduceri sunt cauzate de micşorarea sumei transferurilor de la Bugetul de stat anunţate de autorităţile centrale pentru anul viitor. În aceste condiţii, unica şansă de a dezvolta oraşul şi de a continua proiectele de infrastructură începute, este creşterea taxelor locale, a mai adăugat edilul.

Astfel, în proiectele de decizie prezentate de secretara Consiliului orăşenesc, Lilia Mîţa, şi juristul Valentin Bogos, au fost sporite aproape toate taxele locale. Printre acestea, taxa pentru amenajarea teritoriului, plătită de agenţii economici, se propune să fie dublată de la 100 la 200 lei pe an pentru fiecare angajat. La fel, s-a propus introducerea unor taxe noi, aplicate tuturor locuitorilor oraşului. Este vorba de taxa pentru parcare în mărime de 20 de lei anual pentru fiecare metru pătrat de parcare, şi taxa pentru salubrizare în mărime de 5 lei pe lună pentru fiecare persoană înregistrată în locuinţele din oraş. Conform explicaţiilor oferite de administraţie, cu banii adunaţi din această taxă vor fi amenajate şi salubrizate porţiunile publice de-a lungul străzilor şi spaţiile verzi din Ialoveni.

În timpul discuţiilor, cetăţenii prezenţi la consultările publice au propus mărirea taxelor plătite de farmacii, sălile de ceremonii, comercianţii cu produse petroliere şi de frizerii.

La finalul întâlnirii cu cetăţenii, Elena Condrea, specialistă în perceperea fiscală la Primărie, a prezentat Cotele impozitului pe bunurile imobiliare şi a impozitului funciar care urmează să rămână neschimbate în anul viitor.

După procesarea propunerilor remise de cetăţeni, prevederile menţionate vor fi introduse în proiecte de decizii care vor fi prezentate spre apropbare la viitoarea şedinţă ordinară. În final, consilierii orăşeneşti sunt cei care vor decide dacă noile prevederi fiscale vor fi aplicate în anul viitor sau nu.

Înregistrarea video a consultărilor publice la tema „Proiectul bugetului orașului Ialoveni pentru anul 2018, inclusiv taxele locale”, dar şi proiectele de decizii discutate, pot fi accesate pe pagina oficială a Primăriei Ialoveni.

Olesea Hîncu


Curs valutar

  oferit de: cursbnm.md

nexus