bannerone

Acasa Politic Autoritățile locale din raionul Ialoveni au inițiat un parteneriat strategic cu Județul Ilfov

Autoritățile locale din raionul Ialoveni au inițiat un parteneriat strategic cu Județul Ilfov

1 decembrie ilfov ialoveni

La 1 decembrie,  de Ziua Națională a României, 22 de primării din raionul Ialoveni au semnat acorduri de înfrățire cu 22 de localități din județul Ilfov, România. Ceremonia de semnare a acordurilor a avut loc la Palatul Mogoșoaia, în localitatea Mogoșoaia, județul Ilfov, aflată la circa 15 kilometri de centrul orașului București.

Pentru a deveni funcționale și a permite efectuarea de transferuri financiare “peste Prut”, parteneriatele între autoritățile locale din România și Republica Moldova implică parcurgerea a trei etape. Prima etapă presupune semnarea unor acorduri de intenție între autoritățile interesate (care necesită a fi înregistrate la ministerul de externe și ministerul dezvoltării regionale din România), după care urmează semnarea acordurilor de colaborare și, în final, a acordurilor de finanțare a proiectelor.

Anatolie Dimitriu, președintele raionului Ialoveni, ne-a comunicat că la 1 decembrie a fost făcut pasul cel mai important în stabilirea relațiilor de cooperare între Județul Ilfov și Raionul Ialoveni. „Unii primari de-ai noștri sunt abia la etapa acordurilor de intenție, alții au semnat acorduri de colaborare. Primarii de la Puhoi, de la Horești, de la Zîmbreni, care se cunoșteau deja cu partenerii lor din Ilfov, au venit cu delegații mai mari, împreună cu consilieri locali. Stabiliarea unor relații de prietenie între oameni sunt foarte importante în procesul de cooperare între autoritățile de pe ambele maluri ale Prutului. Până la urmă, oamenii sunt cei care vor identifica necesitățile și vor realiza proiectele de colaborare”, a mai adăugat președintele raionului.

Vicepreședintele raionului Ialoveni, Victor Bînzari, ne-a informat că în baza acordurilor de cooperare, semnate la 1 decembrie, între autoritățile din Ilfov și Ialoveni se va face schimb de experiență în domeniul culturii, sportului, în cel social și cel al educației . De asemenea, autoritățile locale din raionul Ialoveni vor primi sprijin din partea României în scrierea și implementarea proiectelor europene.

Pe parcursul anului 2017, autoritățile locale din România au cofinanțat mai multe proiecte în raionul Ialoveni. Astfel, pentru grădinița din Ruseștii Noi, Județul Dâmbovița a participat cu mai mult de jumătate din cele șapte milioane de lei chletuiți, Județul Alba a alocat 75000 de euro pentru Centrul expozițional din Ialoveni, iar Județul Ilfov a donat 73000 de euro pentru dotarea cu echipamente moderne a instituțiilor educaționale din raionul Ialoveni.

Olesea Hîncu      

 

 

Foto/video: Facebook/Consiliul Judetean Ilfov

 


Curs valutar

  oferit de: cursbnm.md

bannerone