Acasa Politic Două localităţi din raionul Ialoveni au votat unirea cu România

Două localităţi din raionul Ialoveni au votat unirea cu România

unirea rusestii noi

 

În ziua de 24 ianuarie, la 159 de ani de la Unirea Principatelor Române, consilierii locali din comuna Ruseştii Noi şi omologii lor din satul Bardar au semnat, într-o atmosferă solemnă, declaraţia de unire cu ţara-mamă România.

„Facem această Unire acum, în suflet şi ca reparaţie morală pentru suferinţele trecutului şi ale prezentului, de la chinul buneilor noştri smulşi împotriva voinţei lor de la trupul patriei istorice de voia lui Hitler şi a lui Stalin, supuşi execuţiilor, deportărilor şi foametei, la greutăţile pe care le trăim acum noi, cei de azi. Facem Unirea cu cei de aceeaşi limbă şi tradiţie cu noi pentru ca fii şi nepoţii noştri să se bucure de un viitor de libertate şi avuţie, de şansele de împlinire pe care generaţiile noastre nu le-au avut.

Iar dacă Unirea noastră de azi este una simbolică, să ne ajute Dumnezeu ca ea să fie un pas hotărâtor spre Unirea deplină, când nu va mai fi graniţă pe Prut iar oamenii dintre Nistru şi Tisa vor munci împreună la realizarea şi mulţumirea comună, alături de celelalte popoare ale Europei civilizate”, se spune în declaraţia semnată de consiliile locale.

De asemenea, semnatarii îşi exprimă bucuria de a celebra împreună cu românii de pretutindeni centenarul Marii Uniri de la 1918.

 

declaratie unire rusestii noi

 

declaratie unire bardar

 

Amintim că, acum o săptămână, preşedinţia R.Moldova, prin consilierul Maxim Lebedinschi, a sesizat Serviciul de Informaţii şi Securitate de la Chișinău în legătură cu faptul că în raionul Ialoveni, printr-o dispoziţie a administraţiei locale, anul 2018 a fost declarat „Anul Centenarului Unirii”. Preşedintele raionului Ialoveni, Anatolie Dimitriu, a declarat pentru Deschide.md că va continua activităţile dedicate Centenarului Marii Uniri, indiferent pe cine vor sesiza socialiştii proruşi.

Pe lângă cele două localităţi ialovenene, declaraţii similare de unire cu ţara-mamă România au fost semnate în comuna Parcova din raionul Edineț şi satul Feștelița din raionul Ștefan Vodă.

În imagine: Semnatarii de la Ruseştii Noi ai declaraţiei de unire cu România.

Foto: Facebook/Sergiu Centenar Croitor


Curs valutar

  oferit de: cursbnm.md