Acasa Razeni

Răzeni

Razeni este o localitate, centru de comuna, in Raionul Ialoveni, Republica Moldova. Satul Razeni reprezinta una dintre cele mai vechi asezari umane din teritoriul actual al Republicii Moldova.

Asezarea geografica

Este situat la o departare de 32 kilometri de Chisinau, nu departe de confluenta raului Botna cu afluentul sau Botnisoara. Satul se margineste cu vechile ocine de paminturi ale satelor Molesti, Cigirleni, Carbuna, Gangura, Tipala, Horesti. Peste Botnisoara, spre sud, isi astern covorul verde, paduri seculare, rediuri si poiene - reminiscente ale codrilor Lapusnei de altadata.

Relief

Satul este inconjurat de culmi de dealuri, movile, piscuri, cu denumiri ce ascund evenimente, fapte si intamplari din trecutul indepartat: Berdeiu, Podisu, Capul Dealului, Movila lui Traian, Mamaia. Vai si valcele imbrazdeaza campurile in toate directiile, purtand si ele nume captivante: Ceuca, Sarmiza, Ursoaia, Rastieni, Valea Bursucului, Valea Canepei, Cercu. Si portiunile de teren agricol au nume din cele mai alese, semnificative: Razeseasca, Sporiu, Prisaca, Fatari, Porusnic, Teius.

Demografie

Conform ultimelor date statistice ale primariei, actualmente satul Razeni este populat de un numar de 7719 locuitori de mai multe nationalitati, dintre care: moldoveni - 7518; ucraineni - 58; rusi - 38; romi - 23; nemti - 10; bielorusi - 5; evrei - 5; baschiri - 5; romani - 2. 61% din numarul total al locuitorilor revine femeilor, in numar de 4321 persoane. In anul 2002 s-au nascut 82 de copii, in acelasi timp decedand 79 de persoane de diferite varste, in majoritate oameni trecuti de 60 ani. Un numar foarte impunator de aproape o mie de persoane in varsta de la 22 ani si pana la 50 ani sunt plecati in afara tarii, in Rusia, Italia, Portugalia, Grecia, Turcia, Franta, Romania si alte tari. In localitate exista 400 de persoane cu numele de Bivol, 300 cu numele de Beregoi, 200 cu numele Titica si Gurau, 150 - Alii, Cotorobai, Chiosa, Dubita, lovu, Jalba, Mandrescu, Nepotu,Cerbusca si Sainsus.

Personalitati

    * Ion Inculet (1884 - 1940) om politic roman, fizician, presedinte al Sfatului Tarii, ministru, membru titular al Academiei Romane.
    * Ion Pelivan (1876 - 1954)Personalitate politica importanta, a dus o activitate febrila impotriva rusificarii Basarabiei de catre imperiul tarist, loctiitor de judecator al orasului Balti si creatorul primei grupari nationale din acest oras, iar mai tirziu si detinutul politic.Membru al Sfatului Tarii
    * Elena Alistar (n. 1873, comuna Vaisal, judetul Ismail; d. 1955, Pucioasa) a fost un medic si om politic roman, care a facut parte din Sfatului Tarii din Basarabia. Isi urmeaza sotul devenit preot si activeaza ca invatatoare incepand cu anul 1890 in localitatile Valeni, Rosu, Zarnesti din jud. Cahul si Razeni, jud. Chisinau.

Curs valutar

  oferit de: cursbnm.md