nexus

Acasa Rusestii Noi

Ruseștii Noi

Ruseştii Noi este o localitate-centru de comună în Raionul Ialoveni, Republica Moldova.
Cînd pleci de la Chişinău spre Hînceşti, pe şoseaua naţinală, cam pe la 21km dai de o ramificaţie a acestei şosele care coteşte spre nord-vest pe valea rîuşorului Botna. Numai la 2 km de la ramificaţie, această  şosea străbate satul Ruseştii Noi, care împreună cu cătunul Ruseştii Vechi formează comuna Ruseştii Noi.
Potrivit documentelor în care se conţine cea mai timpurie dată cu privire la existenţa satului, el a aparut la începutul secolului XIV şi anume la 10 aprilie 1524. În cele mai vechi documente satul apare sub denumirea de: Ruşi, Ruseşti. Numele lui de Ruseşti desigur că e în legatură cu numele de Rus,Rusu,Ruşii. S-a relatat faptul că satul înca la întemeiere ar fi avut un preot venit de peste Nistru. Nu se poate şti dacă a fost chiar rus, poate să fi fost şi român, dar faptul că era de peste Nistru a determinat lumea să-i spună Rus, iar de aici şi satului întreg: Satul lui Rusu, apoi Ruseşti. Numele adevărat al acestui preot nu se poate şti. Locuitorii erau moldoveni, spun bătrinii. Pîna în prezent s-au păstrat unele nume de familie iniţiate de recensămînt ca: Ghimp, Stăvilă, Meşină, Cucu, care pot fi numite ca cele mai vechi familii din sat.
Comuna Ruseştii Noi este aşezat pe panta de nord-vest a unui deal nu prea înalt şi pe şesul ce se întinde pîna pe malul drept al rîului Botna, prelungindu-se şi pe panta de nord-vest a altui deal aşezat la sud-est de primul şi despărţit printr-o lăsătură, prezintă un loc pitoresc destul de frumos. Deci teritoriul satului reprezintă o regiune de deal. Este cunoscută toponimica dealurilor: Chicla, Cuftea, Holm, Purcariu, dealul lui Matei, denumirea lor este mentionata în ‘’Dicţionarul statistic al Basarabiei’’.
Numărul locuitorilor este de 6000 de oameni. 
În fruntea satului se află Administraţia Publică Locală cu primarul şi consilierii, care îşi are sediul în primăria comunei Ruseştii Noi.
În comună activează 4 instituţii de învăţămînt : Grădiniţa de copii ,,Albinuţa " – cu un contingent de  120 copii, Şcoala Primară care are la activ 268 de elevi şi Liceul Teoretic Ruseştii Noi în care îşi fac studiile 456 elevi la treapta gimnazială şi 74 de elevi, în clasele liceale. În liceu activează 46 de cadre didactic care contribuie la educarea şi instruirea tinerei generaţii.
Pe tărîmul cultural îşi desfăşoară activitatea Ansamblul etnofolcloric ,,Cimbrişor “ şi Ansamblul de fluierişti « Fluieraşii ». Accesul populaţiei  la informaţii este pus la dispoziţie de o bibliotecă publică locală. Pe o colină a satului  se înalţă o biserică măreaţă, ce veghează peste întreg satul.Curs valutar

  oferit de: cursbnm.md

nexus