Acasa Social Vârsta nu este un impediment pentru a-ți cunoaște drepturile

Vârsta nu este un impediment pentru a-ți cunoaște drepturile

femei gangura

 

Joia trecută, un grup de persoane în etate din satul Alexandrovca, comuna  Gangura, au beneficiat de consultație juridică în domeniul asistenței sociale. La sesiunea de informare au participat 15 femei cu vârsta cuprinsă între 50 și 85 de ani care, din motive de sănătate, nu se pot deplasa până la autoritățile publice să caute răspunsuri la întrebările care le frământă.

Astfel, ele au invitat asistenta socială din comuna Gangura acasă la una din persoanele din grup, pentru a-i pune întrebările legate de acordarea ajutorului social, umanitar, cât și de alte servicii de care pot beneficia din partea statului.

Pe parcursul a două ore, Larisa Ilașcu, asistentă socială și consilieră locală, le-a explicat femeilor ce prevede legislația Republicii Moldova din domeniul social, care sunt condițiile necesare pentru a beneficia de anumite servicii și de ce acte au nevoie pentru a solicita asistență specializată.

Alte probleme cu care se confruntă vârstnicii și care au fost discutate sunt: dificultățile în a beneficia de asistență medicală, deoarece medicul de familie vine în anumite zile, și mereu rândurile sunt mari; lipsa transportului public în acea parte a satului.

În final a fost formulată o cerere colectivă la adresa administrației publice locale, în care se solicită să fie rezolvate problemele ce țin de transport și de asistență medicală. De asemenea, femeile în etate au solicitat să fie deschis un magazin social și să fie organizate evenimente culturale legate de sărbătorile de primăvară care se apropie. Iar dacă s-a constatat că unele din probleme nu țin de competența administrației locale, s-a decis ca aceste doleanțe să fie transmise către instituțiile responsabile.

“A fost o întâlnire constructivă. Sper că am reușit să înlătur toate neclaritățile pe care le aveau aceste doamne. Mă bucură faptul că vin cu acest gen de inițiative, se informează despre drepturile lor și formulează cerințe clare, despre care voi informa autoritățile competente”, a comunicat Larisa Ilașcu.

Participantele la eveniment au rămas mulțumite de finalitatea întâlnirii și speră să fie auzite de cei care sunt responsabili.

Lilia Tobultoc-Cojocaru


Curs valutar

  oferit de: cursbnm.md