Acasa Social În câțiva ani, maternitatea din Ialoveni va fi transferată la Chișinău

În câțiva ani, maternitatea din Ialoveni va fi transferată la Chișinău

maternitatea ialoveni

 

Acest lucru este specificat în reforma spitalelor, care prevede ca până în anul 2024 toate spitalele existente să treacă în subordinea Ministerul Sănătății. Potrivit conceptului reformei prezentat ieri la Ministerul Sănătății, mai multe instituții raionale, dar și municipale vor dispărea ca entități juridice. Drept rezultat, în țară vor rămâne 19 spitale (centrale, regionale, speciale şi de îngrijiri cronice) cu 13 mii de paturi, scrie portalul Sănătate INFO.

IMSP Spitalul Raional Ialoveni va deveni o filială a unui viitor spital regional. Astfel, Spitalul Nr.1 din capitală va fi Spitalul Regional Centru-Chișinău 1, cu filiale locale la Ialoveni şi Strășeni care vor împărți pacienții cu instituțiile private Novamed și TerraMed.

Directorul Spitalului Raional Ialoveni, Mihail Cotovan, ne-a comunicat că, potrivit conceptului reformei, pentru pacienții din raionul Ialoveni schimbările vor fi mai puține decât pentru cei din alte raioane. Aşa cum este şi în prezent, toţi pacienții în stare de urgență şi cei care necesită intervenții chirurgicale vor fi transferați la Chişinău, numai că la Spitalul nr.1. La filiala din Ialoveni vor fi tratați pacienții cu maladii cronice, vârstnicii, cei care necesită recuperare, reabilitare şi cei care au nevoie de tratament paliativ în fazele finale ale bolilor incurabile. Noutatea este că maternitatea din Ialoveni va fi transferată la Chișinău, atât secţia obstetrică, cât şi ginecologia. La fel, încă nu se ştie dacă secţia de pediatrie va mai fi la Ialoveni sau va fi transferată în capitală.

Așa cum spitalele raionale se vor transforma în filiale locale şi nu vor mai fi entități juridice, respectiv nu vor mai exista nici funcțiile de conducere. La filiala din Ialoveni a Spitalului Regional va activa doar un vice-director care va coordona activitatea medicală la nivel local. Conform poziției oficiale a Ministerului Sănătății, încă nu este clar cum reforma va afecta lucrătorii medicali, deoarece până la acest moment nu există o analiză clară a necesităților pe sistem. Un studiu de fezabilitate care va identifica câți specialiști sunt necesari, câţi sunt în plus şi câţi medici vor trebui să treacă cursuri de reprofilare, urmează să fie realizat până la finalul acestui an.

Olesea Hîncu 


Curs valutar

  oferit de: cursbnm.md