bannerone

Acasa Social Ruta 35 ar fi rentabilă chiar dacă ar transporta pasageri doar pe scaune

Ruta 35 ar fi rentabilă chiar dacă ar transporta pasageri doar pe scaune

intalnire rutiere 2017

 

Astăzi, în incinta Primăriei Ialoveni a avut loc încă un episod de discuții pe marginea activității serviciului de transport public de călători. La întâlnirea organizată de primarul Sergiu Armașu au participat reprezentanții celor trei firme care administrează ruta 35, un reprezentant al poliției de patrulare, precum și Veaceslav Balteanco, șeful Direcției control al transportului rutier și autogări din cadrul Agenției Naționale Transport Auto (ANTA).

La începutul discuțiilor, primarul Sergiu Armașu a declarat că, deși astăzi a avut loc a zecea întâlnire de acest fel, situația nu se schimbă, iar locuitorii orașului sunt în continuare nemulțumiți de activitatea transportul public. Problemele semnalate sunt aceleași: supraîncărcarea microbuzelor, comportamentul brutal al șoferilor, nerespectarea orarului de circulație.

Veaceslav Balteanco, reprezentantul ANTA, a comunicat că, pe parcursul ultimelor două luni, a participat la o serie de controale pe ruta 35 în rezultatul cărora au fost aplicate amenzi pentru depășirea numărului de pasageri în picioare, dar şi pentru neperfectarea documentației de parcurs. De asemenea, Balteanco a mai declarat că locuitorii din Ialoveni au toate motivele să fie nemulțumiți de calitatea transportului în comun, iar pe transportatori i-a îndemnat să se autosesizeze pe marginea problemelor semnalate şi să nu se gândească doar la propriul buzunar. După părerea funcționarului, o primă recomandare ar fi ca șoferii microbuzelor să pornească de la prima stație cu câteva scaune goale, pentru ca pasagerii de la următoarele stații să mai poată urca, iar la orele de vârf să fie puse pe rută mașini cu capacitate mai mare.

Transportatorii au fost de acord că există loc de mai bine pe ruta 35. Veaceslav Plămădeală, reprezentantul firmei „Liliana Jumir”, a comunicat că pe traseul Telecentru - str. Viilor deja a fost suplimentat numărul de microbuze de la 12 la 14 unități. De asemenea, Plămădeală a negat afirmația că microbuzele sunt supraîncărcate din cauza lăcomiei transportatorilor şi a declarat că activitatea ar fi rentabilă chiar dacă pe parcursul deplasărilor ar fi ocupate doar locurile pe scaune. În opinia sa, șoferii sunt nevoiți să îmbarce oamenii în picioare ca să compenseze faptul că dimineața rutierele merg goale la Ialoveni, iar seara – spre Chișinău.

Printre alte probleme cu care se confruntă transportatorii au fost pomenite rutele care tranzitează orașul Ialoveni, aglomerarea stațiilor cu mașini parcate neregulamentar, nedorința pasagerilor de a urca şi a coborî doar la stațiile amenajate.

În încheierea discuțiilor, reprezentanții firmelor transportatoare au promis că vor face tot posibilul ca serviciul prestat de ei să fie mai calitativ şi au solicitat ca toate plângerile sau reclamațiile să le fie adresate lor, cu indicația numărului de înmatriculare a mașinilor şi numele șoferilor. Veaceslav Balteanco, reprezentantul ANTA, a promis că, începând de luni, în fiecare zi, vor fi echipaje de control la stația terminus, care vor documenta în continuare situația în jurul transportului în comun din Ialoveni.

 

 

Olesea Hîncu

Foto/Video: Primăria Ialoveni


Curs valutar

  oferit de: cursbnm.md

bannerone