Acasa Social Cantitatea de clor din apa potabilă a oraşului Ialoveni este variabilă

Cantitatea de clor din apa potabilă a oraşului Ialoveni este variabilă

apa de la robinet

 

În ultima perioadă, mai mulţi locuitori ai oraşului Ialoveni, membri ai grupului de Facebook "Ialoveni - oraşul soarelui", se plâng de calitatea apei care curge în robinete. Oamenii susţin că, periodic, apa are un miros puternic de clor şi chiar schimbă gustul mâncării preparate în casă.

 

scrin apa clorata

scrin apa clorata 2

 

În replică, Alexandru Baltag, directorul filialei Ialoveni a S.A. ”Apă-Canal Chișinău”, afirmă că apa este potabilă, iar cantitatea de clor lichid din apedust a fost ridicată din cauza că au parvenit sesizări de la cetăţeni că apa ar mirosi a hidrogen sulfuros.

scrin apa clorata 3

 

Potrivit informaţiilor publicate pe pagina oficială a întreprinderii ”Apă-Canal Chișinău”, purificarea apei cu clor gazos a rămas în istorie, iar acum în acest scop se folosesc alţi reagenţi. De asemenea, compania mai informează că mirosul de clor al apei apare din cauză că, periodic, după înlăturarea defecţiunilor din reţeua de apeduct, porţiunile respective sunt dezinfectate cu clor, în limitele normelor sanitare. Concentraţia admisibilă a clorului în apă după prelucrare se consideră: pentru clorul liber 0,3 – 0,5 mg/l, pentru clorul legat 0,8 mg/l (STAS 2874-82).

Ecaterina Cebanu, medic gastroenterolog la Spitalul Raional Ialoveni, ne-a spus că substanţele cu conţinut de clor sunt utilizate pentru a distruge virusurile şi bacteriile din apă şi pentru a preveni în acest fel răspândirea bolilor. Este datoria autorităţilor în domeniu să aibă grijă ca nivelul concentraţiei acestor substanţe în apa din robinete să nu depăşească limitele acceptabile. „Dacă apa din apeduct are un miros puternic de clor ea poate să creeze discomfort persoanelor sensibile. Inhalarea clorului poate cauza probleme de respiraţie, iar băile sau duşurile cu apă clorată pot usca şi irita pielea. Pentru ca vaporii de clor să nu afecteze gustul şi mirosul apei, puteţi lăsa descoperit vasul în care aţi colectat-o de la robinet. În aproximativ jumătate de oră clorul din apă se elimină. Bineînţeles că pentru a înlătura orice efecte ale clorului din apa potabilă asupra organismului, este bine să folosim filtre specifice”, a mai adăugat doctora Ecaterina Cebanu.

Serviciile de apă și canalizare în orașul Ialoveni sunt prestate de S.A. “Apă-Canal Chișinău”. Potrivit datelor afişate de Primăria Ialoveni, lungimea reţelelor orăşeneşti de aprovizionare cu apă este de 120 km. Ele asigură cu apă 6270 de gospodării, iar ponderea locuinţelor conectate la reţeaua centrală de apeduct este de 96%. Preţul de livrare al apei (inclusiv canalizarea) la blocurile locative este de 11,30 lei pentru un metru cub, iar la casele particulare – de 9,19 lei pentru un metru cub.

Olesea Hîncu


Curs valutar

  oferit de: cursbnm.md