Acasa Social Liceenii din raionul Ialoveni vor învăţa cum să acorde primul ajutor medical

Liceenii din raionul Ialoveni vor învăţa cum să acorde primul ajutor medical

crucea rosie ro

 

Cinci licee din raionul Ialoveni sunt invitate să beneficieze de instruire gratuită în acordarea ajutorului medical de urgență. Programul de instruire este susţinut de Asociația Studenților și Rezidenților în Medicină din Moldova şi presupune dezvoltarea abilităților practice ale tinerilor cu privire la acordarea ajutorului medical de urgență și anume a manevrelor de resuscitare cardio-pulmonară. Instruirea se va desfășura în perioada 9 octombrie - 30 noiembrie 2017, în afara programului școlar.

Orele practice vor fi efectuate de studenți și rezidenți ai Universtității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, instruiți preventiv în cadrul Centrului Universitar de Simulare în Instruirea Medicală. În total, de instruirea gratuită vor beneficia circa 1500 de elevi din 20 de licee ale municipiului Chișinău și din câte cinci licee din raioanele Ialoveni și Strășeni.

Vera Balan, directoarea liceului „Petre Ştefănucă” din Ialoveni, ne-a comunicat că instituţia pe care o conduce a fost acceptată pentru participare la proiectul „Bazele ajutorului medical de urgență pentru liceeni”. Astfel, pentru circa 40 de liceeni ai şcolii va fi organizată o activitate de instruire practică, urmând să fie stabilită ziua şi ora acesteia.

Olga Clipii, asistentă de proiect, ne-a informat că, pe lângă liceul „Petre Ştefănucă”, pentru participare la instruire au mai aplicat liceul „Mihail Bîrcă” din Mileştii Mici şi liceul „Aurel David” din Bardar. În zilele următoare vor mai fi invitate încă două licee din raion.  

Instruirea va avea loc în cadrul proiectului „Bazele ajutorului medical de urgență pentru liceeni”, implementat cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), prin intermediul programului „Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova”, implementat de FHI 360.

Olesea Hîncu

Foto: crucearosie.ro


Curs valutar

  oferit de: cursbnm.md