bannerone

Acasa Social Într-un liceu din Ialoveni va fi instalat un lift

Într-un liceu din Ialoveni va fi instalat un lift

petre stefanuca 2017

 

Liceul Teoretic „Petre Ștefănucă” din orașul Ialoveni intenționează să instaleze un ascensor în instituția de învățământ. În Buletinul Achizițiilor Publice a fost publicat un anunț de cerere a ofertelor de prețuri pentru companiile abilitate.

Contactată de Bani.md, directoarea liceului Vera Bălan menționează că, deși clădirea liceului are 3 etaje, liftul este necesar instituției, întrucât aici își fac studiile 26 de copii cu dizabilități severe din cadrul Centrului de Unitate Incluzivă.

„Opt copii sunt în cărucioare, iar 6 copii se deplasează foarte greu, fie cu sprijinul unui adult, fie cu premergătoare, fie de sine stătător, însă foarte greu”, explică Vera Bălan.

Luni, 11 decembrie, a fost ultima zi în care agenții economici puteau să înainteze oferte de prețuri pentru achiziția respectivă.

„În total avem 4 oferte din partea unor companii atestate în domeniu și ne bucură că este interes și au participat. Urmează analiza setului de acte, avem și sprijinul Consiliului raional pentru planificarea construcției”, spune directoarea liceului.

Valoarea estimativă a achiziției și lucrărilor de instalare a ascensorului se ridică la peste 578.000 de lei, adică aproximativ 28.300 de euro.

Liftul va fi cumpărat parțial din bugetul școlii, șefa instituției menționând că a făcut un demers către Organizația Lumos, care a finanțat și crearea Centrului de Educație Incluzivă pentru copii cu dezabilități severe și/sau complexe, de lângă Liceul Teoretic „Petre Ștefănucă”.

În fapt, Liceul Toeretic „Petre Ștefănucă” va fi a 6-a școală din țară care va avea un ascensor.

Contactat de Bani.md, șeful Direcției învățământ general, din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Valentin Crudu, a declarat că în R. Moldova există alte 5 instituții în care au fost sau sunt demarate lucrări de instalare a ascensoarelor.

Este vorba despre instituțiile de învățământ din Costești – Stînca, raionul Rîșcani, satul Sipoteni, raionul Călărași, orașul Iargara, raionul Leova, satul Gotești, raionul Cantemir și satul Sălcuța, raionul Căușeni. De altfel, într-un liceul din satul Iargara, care are un singur etaj, au fost construite căi de acces pentru copii cu dizabilități.

De menționat că ascensoarele din școlile respective au fost instalate cu suportul Băncii Mondiale.

Potrivit lui Valentin Crudu, în Republica Moldova sunt circa 10.000 de copii cu cerințe speciale, iar Ministerul Educației a solicitat tuturor instituțiilor de învățământ să creeze căi de acces copiilor cu dizabilități și să găsească soluții.

Lidia Mîra


Curs valutar

  oferit de: cursbnm.md

bannerone