ialovenionline
luca upper Z 4kOr93RCI unsplash

Ministerul Mediului îndeamnă școlile să nu folosească baloane cu heliu la Ultimul Sunet. Ce spun directorii instituțiilor din raionul Ialoveni

25 mai 2023
1088 vizualizări

Ministerul Mediului a publicat, la data de 23 mai 2023, un comunicat de presă prin care îndeamnă administrațiile instituțiilor de învățământ, dar și instituțiilor comerciale, să se abțină în a utiliza baloane cu heliu la festivitățile dedicate Ultimului Sunet. Redacția IaloveniOnline a contactat, aleatoriu, câteva instituții de învățământ din raionul Ialoveni, pentru a afla dacă vor aplica recomandarea ministerului sau nu. Dacă unii manageri ai școlilor au oferit un răspuns afirmativ, alții au spus că află de la noi această informație.

Liceul Teoretic „Aurel David ”, Bardar. Director, Plugaru Valentina: „E foarte buna recomandarea. Încă nu am reușit să vorbesc cu colegii, dar urmează să am o ședință și vom discuta. Am văzut comunicatul, sunt la curent, e o inițiativă buna, din mai multe puncte de vedere, atât pentru mediu, cât și pentru cheltuieli”.

Liceul Teoretic „Ruseștii Noi”. Director, Merla Ecaterina: „Ne pare rău că astăzi aflăm de la dvs. Eu sunt director adjunct la clasele primare, și nu știu cum alții, dar noi deja am dat la clasa 4 comanda de baloane cu heliu. Astăzi aflu de la dumneavoastră. Dacă știam, nu procuram”.

Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir ”, Văsieni. Director, Mihalachi Nina: „Am discutat cu diriginții că nu se permite să folosim. Eu am ordonat sa nu fie. O sa ținem cont, căci nu vrem poluare”.

Gimnaziul Alexandrina Rusu, Dănceni, Cordonean Maria: „Eu sunt de acord cu Ministerul Mediului. Am avut ieri consiliu cu colegii. Au fost opinii împărțite, pentru ca este o recomandare. Pentru absolvenți, daca au hotărât deja și au cumpărat… Eu nu cunosc dacă în acest an elevii vor utiliza la careu aceste baloane, dar de când lucrez director, doar o singură data, promoția 2021-2022, clasa primara, au folosit baloane. Eu nu împărtășesc această practică, pentru că cred ca trebuie sa fim atenți la ce se întâmplă în jurul nostru. Dar părerile sunt împărțite”.

Am contactat și șeful Direcției Educație din cadrul Consiliului Raional, Ion Scutaru. Acesta spună că nu a primit deocamdată vreun document de la Ministerul Mediului sau Ministerul Educației.

„De fiecare dată când se face un apel și vizează instituțiile de învățământ, neapărat se aduce la cunoștința noastră documentul. Dacă suntem vizați să luam act de cunoștință și să înștiințăm, sigur că noi vom trimite mai departe instituțiilor”, ne-a spus Ion Scutaru.

Problema baloanelor umflate cu heliu, care se folosesc la diferite evenimente și festivități, este una cu consecințe nefaste asupra mediului, avertizează experții în domeniul. „Aceste baloane nu sunt atât de inofensive precum se percepe, fiind confecționate din materiale care nu sunt biodegradabile, sunt de unică folosință, pot zbura la distanțe mari și pot provoca numeroase probleme mediului înconjurător, în special pentru vietățile terestre și acvatice”, se menționează într-un comentariu al Agenției de Mediu.

Conform unor studii realizate în acest sens, în dependență de materialul din care este confecționat balonul, acesta poate rămâne în aer timp de cel puțin 8-10 ore, dacă e confecționat din latex și până la câteva săptămâni, dacă sunt din folie. Totuși, mai devreme sau mai târziu, acestea se sparg, iar resturile cad în păduri, râuri, lacuri sau mări. După ce ajung în mediul înconjurător, baloanele se transformă în deșeuri, care pot ucide păsările, dar și animalele, care le percep drept hrană, sau pot cauza diferite lațuri sau capcane în care acestea se prind, înfășurându-se în jurul corpului, ceea ce duce adesea la asfixiere. Cercetătorii din Australia au descoperit că în total una din cinci păsări de mare mor în mod regulat, ca urmare a consumului unui balon.

În ceea ce privește heliul utilizat la umflarea acestor baloane, acesta este un gaz incolor, inodor, inert, netoxic și, fiind eliberat în atmosferă, nu are niciun efect negativ asupra mediului. Totuși, heliul este o resursă neregenerabilă și nici nu poate fi creat sintetic, astfel că folosirea intensă pentru activități de agrement ar putea duce la epuizarea sa și la limitarea utilizării în alte sectoare, unde este necesar mai mult. Astfel că, în multe state ale lumii, pentru a reduce impactul asupra mediului, legislația interzice utilizarea baloanelor cu heliu în activitățile de agrement.

În Republica Moldova nu sunt prevederi ale actelor normative care ar introduce asemenea interdicții, prin urmare, autoritățile de mediu pot veni doar cu unele recomandări către ministerul educației și culturii, către autoritățile publice locale și către instituțiile preșcolare și școlare de a limita utilizarea baloanelor cu heliu în cadrul festivităților la sfârșit de an, în schimbul celor obișnuite, care pot fi mai ușor manipulate.


Distribuie


ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

93 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările