Legea privind accesul la informație, votată de Parlament în lectură finală. Vezi ce modificări presupune
Parlamentul Republicii Moldova a votat pe 9 iunie, în a doua lectură, proiectul de lege privind accesul la informații de interes public. Lege prevede, noțiunea de „informațiile de interes public”, eliminarea semnaturilor de pe cererile de acces la informație și reducerea termenului de răspuns la solicitărilor de informație. Prezenta lege va intra în vigoare în șase luni de la publicarea în Monitorul Oficial. Noile modificări va oferi presei acces mai rapid și mai ușor la informații de interes public. Anterior, primăria Mileștii Mici și primăria Costești au ezitat să ofere prompt informații de interes public reporterilor Ialovenionline, iar alte primării precum: Ulmu – a radiat numerele cadastrale, Costești – a ascuns rezultatele licitațiilor sau Zîmbreni – a evitat să expedieze proiectele de decizie solicitate.
Noua lege stupulează că informațiile de interes public sunt comunicate solicitantului din momentul în care sunt disponibile de a fi comunicate, dar nu mai târziu de 15 zile de la data înregistrării cererii. Iar cererile adresate verbal se soluționează imediat, în ziua înaintării, dacă informațiile solicitate sunt disponibile de a fi comunicate imediat. În cazul în care informațiile solicitate nu sunt disponibile de a fi comunicate imediat sau acestea ar fi cu accesibilitate limitată, solicitantul este îndrumat să înainteze o cerere în formă electronică sau în scris.
Potrivit notei informative a prezentei legi, se introduce termenul de informații de interes public, care reprezintă toate informațiile înregistrate în orice formă (pe hârtie, în formă electronică sau orice alt format), deținute de furnizorii de informații.
Transparenței proactive, un alt capitol prezent în lege ceea ce înseamnă că autoritățile ar putea fi obligate să publice din oficiu, pe paginile web oficiale, un șir de informații ce se referă la activitatea lor.
Un alt articol vizează publicarea și actualizarea informațiilor de interes public în termen de 7 zile lucrătoare.
Totodată, va fi interzisă limitarea accesului la informațiile de interes public care constituie date cu caracter personal referitoare la activitatea profesională a agenților publici, precum: numele, prenumele, funcția, studiile, experiența profesională, remunerația, conflictele de interese, sancțiunile disciplinare nestinse.
Încălcarea dreptului de acces la informațiile de interes public atrage răspunderea potrivit prezentei legi și, după caz, răspunderea disciplinară, contravențională sau penală, conform legii.
Anterior, Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a argumentat necesitatea adoptării unei noi legi prin faptul că norma actuală este „conceptual depășită” și nu corespunde prevederilor Convenției Consiliului Europei privind accesul la documente oficiale, primul tratat internațional obligatoriu care consfințește dreptul general de acces la documente oficiale ale autorităților publice.
Proiectul de lege privind accesul la informațiile de interes public a fost elaborat de Ministerul Justiției cu suportul Uniunii Europene.