Un Foișor al Lecturii a fost inaugurat la Biblioteca „Petre Ștefănucă”, în cadrul programului „Fondul pentru Tineri”
Un Foișor al Lecturii a fost astăzi inaugurat la Biblioteca Publică Raională „Petre Ștefănucă”. Este vorba despre un proiect care a obținut o finanțare de 10.000 de lei în cadrul Programului Raional „Fondul pentru Tineri”.
Inițiatoarea și lidera proiectului este o tânără elevă a Liceului Teoretic „Andrei Vartic”. Aceasta spune că i-a venit ideea creării unui Foișor al Lecturii, în aer liber, după ce anul trecut a fost voluntară la tabăra de vară, care avea loc în interiorul bibliotecii, unde era foarte cald. De la idee și până la ceea ce este astăzi a stat multă muncă, implicare, voluntariat și dorință de a face un loc comod pentru toți.
„La tabăra de vară erau peste 40 de copii și era extrem de cald. Așa că am decis să facem afară un foișor, unde să realizăm Tabăra de vară, dar și alte activități. Copii și-au dorit foarte mult acest proiect. Am aplicat și am câștigat un grant de 10 mii de lei. Am început lucrările la sfârșitul lunii februarie și am finisat acum. Inițial am venit și am făcut curat, am tăiat iarba, apoi am început a cumpăra materiale, am vopsit, am amenajat totul. Am reușit deja să facem și activități aici. Am făcut Clubul „Cubic Rubic”, proiectul „Cititul în aer liber” și urmează și alte activități”, spune Beatrice Sainciuc, elevă în clasa XII-a la Liceul „Andrei Vartic”, lidera proiectului.
La implimentarea lucrărilor s-au implicat mai mulți voluntari, de la angajați ai Bibliotecii „Petre Ștefănucă” și ai Școlii de Arte, până la copii și părinți.
„Am procurat toate materiale, cortul, pufurile, cărți, masa, scaune. 10 mii de lei s-a ajuns. Am avut voluntari copii, colegi, părinții copiilor, paznicii. La toți la care am apelat, toți au ajutat, inclusiv vecinii au întors camerele de supraveghere înspre cort, pentru ca acesta să fie păzit. O persoană pe care nu am văzut-o timp de 15 ani a văzut postarea mea de pe facebook și mi-a spus că vrea să contribuie cu bani. Scara din spatele clădirii era distrusă, la fel s-a contribuit cu bani pentru reparație. Primăria ne-a spus că pe parcurs o să pună pavaj aici și deja așteptăm”, spune Elena Caracuian, bibliotecară la Biblioteca „Petre Ștefănucă” din Ialoveni, mentora proiectului.
„Suntem onorați să participăm la acest eveniment, care demonstrează că lectura este o valoare a societății și noi, tinerii, trebuie să iubim cartea, căci cartea este lumina ochilor noștri. Proiectul „Foișorul lecturii” este un proiect de suflet pentru noi, eu și Sergiu Gurău. Ne-a plăcut acest proiect încă de la prezentare. E o sumă mică, simbolică, de 10 mii de lei, dar rezultatul este mare, iar munca depusă este un efort considerabil. Promitem să vă susținem și în viitor, la runda de toamnă și runda de primăvară. Ați spus că doriți o continuitate. Împreună, toți, mână de la mână, facem lucruri frumoase.
Programul Fondul pentru Tineri se implementează din anul 2010. Până acum am susținut peste 400 de proiecte. La fiecare rundă de primăvară și de toamnă susținem ideile frumoase ale tinerilor”, a spus Victor Pletosu, specialist principal în domeniul tineretului, Consiliul Raional Ialoveni.
Acest mic proiect demonstrează că este posibil, dacă avem mici idei, vise și credem în ele, atunci ele pot fi realizate. Deseori spun tinerilor să nu lase ușor mâinile în jos, chiar dacă ideea lor este poate un pic banală, un pic din altă lume. Dar trebuie să mergi în continuare, asta e viziunea ta. Eu cred că acest foișor o să vă inspire, atât pe lucrătorii instituției, cât și beneficiarii, cititorii cei mici și cei mari, să faceți noi proiecte pentru dezvoltarea bibliotecii și a comunității”, a spus Sergiu Gurău, directorul Asociației Obștești „Eco-Răzeni”.
Programul raional „Fondul pentru Tineri Ialoveni” este coordonat de Asociaţia Obştească „Eco-Răzeni” în parteneriat cu Consiliul Raional Ialoveni şi realizat cu suportul Fundaţiei Est-Europene din Moldova și IM Swedish Development Partner, din resursele acordate de Suedia.