Inovații și Sustenabilitate – o nouă disciplină ce va fi predată elevilor L. T. „Petre Ștefănucă”
Liceul Teoretic „Petre Ștefănucă” din orașul Ialoveni este una din cele 30 de instituții din țară selectate pentru a preda o nouă disciplină: „Inovații și Sustenabilitate”, în cadrul proiectului „Verde Play”. Este vorba despre o disciplină care va avea drept scop crearea soluțiilor la provocările de mediu din localitate. În cadrul proiectului, Liceul Teoretic „Petre Ștefănucă” va beneficia și de o sumă de 30.000 de lei pentru procurarea echipamentelor digitale, necesare la implementarea proiectului ecologic ce urmează a fi selectat.
Proiectul are drept scop conștientizarea de către tânăra generație a efectelor schimbărilor climatice și necesității îmbunătățirii calității mediului, formarea și consolidarea abilităților necesare identificării problemelor cu care se confruntă mediul și societatea, dar și promovarea utilizării tehnologiilor și inovației pentru rezolvarea problemelor ecologice.
Conţinuturile educaţionale se bazează pe 3 verticale:
- Economia circulară
- Agricultura organică
- Energia regenerabilă
„Suntem siguri că educația pentru mediu și inovații este un domeniu actual și important pentru educarea tinerei generații”, spune directoarea liceului, Vera Balan, care a felicitat profesoara Valentina Galescu, cea care a pregătit setul de acte pentru concurs, pentru eforturile depuse în pregătirea dosarului pentru concurs și câștigarea acestuia.
Potrivit profesoarei Valentina Gălescu, beneficiarii acestui proiect vor fi fie o clasă de a VIII-a, fie una de a XI-a.
„Fiind profesor de biologie și chimie, încercăm să ne gândim cu elevii și la starea ecologică a comunității noastre. Totodată să dezvoltăm gândirea critică a copiilor, să vedem, în secolul 21, cum putem utiliza echipamentele digitale pentru soluționarea problemelor. Trebuie să gândim pe termen lung, să dezvoltăm abilități pe o durată mai lungă, ca să avem și o durabilitate a proiectelor. Copiilor noștri le plac proiectele, pentru că văd rezultatele muncii lor. Unii vin cu idei inovative și asta ne bucură mult. Vom dezvolta abilități cognitive, abilități de comunicare în grup, pentru că nu toți copiii sunt dispuși să lucreze în grup, și atunci noi trebuie să îi ajutăm, să îi stimulăm să propună idei, soluții. Fiecare elev va fi implicat în măsura capacităților sale și în domeniul în care este bun”, mai spune Valentina Galescu.
Cadrele didactice implicate în proiectul Verde Play au fost instruite, în perioada 21-23 august, la Centrul Național de Inovații în Educație Digitală „Clasa Viitorului” din Chișinău.
Proiectul „Verde Play” a fost lansat sub egida Ministerului Educației și Cercetării, la începutul lunii iunie 2023, prin semnarea unui Memorandum de Înțelegere privind promovarea educației pentru mediu și inovații în școlile din Republica Moldova, în parteneriat cu Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, Orange Moldova, Kaufland Moldova, ProCredit Bank, MoldControl, Dreamups și Centrul Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului”.