Ministerul Educației susține ideea de a nu deschide în cinci licee din raionul Ialoveni clase de a X-a. Elevii sunt redirecționați în alte două licee zonale
Deși consilierii raionali au micșorat până la 15 numărul minim de candidați necesari pentru deschiderea unei clase de liceu, astfel ca toate liceele din raionul Ialoveni sa poată deschide clase de a X-a, comisia de admitere, din cadrul Consiliul raional, consideră că cinci licee din raionul Ialoveni nu întrunesc toate condițiile pentru a deschide noi clase de liceu. Ministerul Educației este de aceeași părere, conform unui comunicat plasat pe pagina ministerului.
Cele cinci instituții, în care Comisia de admitere spune că nu pot fi deschise noi clase de liceu sunt: Liceul Teoretic Ruseștii Noi, Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” Văsieni, Liceul Teoretic Zîmbreni, Liceul Teoretic Horești și Liceul Teoretic „Mihail Bîrcă” Mileștii Mici.
Elevii din Văsieni și Ruseștii Noi sunt direcționați să-și continue studiile în liceul zonal – Liceul Teoretic „Aurel David”, din satul Bardar, iar cei din Horești și Zîmbreni în cel de-al doilea liceu zonal – Liceul Teoretic Țîpala, cu condiția asigurării transportării gratuite a elevilor de către autoritățile publice locale, în caz de necesitate. Elevii din Mileștii Mici sunt redirecționați în liceele din orașul Ialoveni.
Decizia Comisiei raionale de admitere este bazată pe prevederile Metodologiei de admitere a elevilor în învățământul liceal, adoptată în anul 2017. Punctul 14 din metodologie prevede deschiderea claselor liceale în instituțiile care au cel puțin două clase de a X-a.
Metodologia prevede, cu titlu de excepție, că MEC poate accepta, la propunerea consiliilor raionale, organizarea învățământului liceal în baza unei singure clase de a X-a dacă instituțiile de învățământ din mediul rural întrunesc următoarele condiții:
- Decizia Consiliului raional privind excepția de deschidere a unei singure clase a X-a;
- Corespunderea numărului total de elevi solicitanți pentru admitere în învățământul liceal în sesiunea curentă cu numărul stabilit/ recomandat de MEC;
- Analiza perspectivelor demografice de organizare a învățământului liceal pentru următorii trei ani de studii (rețeaua de clase VII-IX);
- Gradul de asigurare cu resurse umane (cadre didactice calificate: formare inițială/ recalificare la disciplină, grad didactic);
- Gradul de asigurare cu resurse financiare și materiale necesare pentru organizarea procesului educațional conform prevederilor curriculare, în special a componentei practice a curricula școlare;
- Performanțe înregistrate de elevii din clasele gimnaziale/liceale la olimpiadele raionale și republicane la disciplinele școlare în ultimii trei ani de studii;
- Rata promovabilității în instituție pentru ultimele trei sesiuni de bacalaureat;
- Datele statistice privind organizarea învățământului liceal pentru ultimii trei ani;
- Instituția este inclusă în Lista localităților din zona de securitate (după caz).
Ministerul a examinat opinia Comisiei de admitere Ialoveni și a anunțat că susține decizia Comisiei întrucât distanța pentru transportarea elevilor variază între 4 km și 12 km. Numărul elevilor este sub numărul recomandat de 22 de elevi în clasele din mediul rural. Rata de promovabilitate în patru dintre cele cinci instituții vizate nu ajunge la 100%.
Șeful Direcției Generale Educație Ialoveni, Ion Scutaru ne spune ce va urma. „Procedura e simplă, a rămas recepționarea numărului de candidați din instituțiile de învățământ zonale. Acum suntem la Țipala și așteptăm să ne transmită și cei din Bardar, dacă nu ne vor trimite datele, zona Bardar nu vor avea posibilitate să deschide clase”.
Întrebat despre dezacordul locuitoriilor din Ruseștii Noi de a trimite copii la Bardar la studii, Ion Scutaru spune: „Ei nu vor să se supună deciziei de a finaliza procesul de admitere în instituția desemnată de Minister zonală. Cei de la Horești și Zîmbreni s-au conformat deciziei Ministerului”, precizează Ion Scutaru.
Primara localitățiii Ruseștii Noi, Valentina Meșină susține că este la Ministerul Educației cu un grup de părinți pentru a cere claritate aceste situații. „Noi dorim o claritate, pentru că e tot tulbure. Ministerul vine cu o poziție în care spune că decizia aparține Consiliului raional, domnul Scutaru spune că metodologia este prioritară și comisia formată din dumnealui și Galina Tonu și specialiștii. Ei toți bulversează situația. Domnul Scutaru a venit în teritoriu și ne-a informat ca dosarele să fie duse la Bardar, însă părinții au scris refuz și la dorința părinților suntem la Minister, poate ei ne dau o claritate. Nu se poate așa, trei părți și toate diferite. Părinți stresați, copii stresați, nu dorm nopțile, nu știu, racul, brosca și o știucă”, a spus Valentina Meșină.