ialovenionline
contor gaz simbolFoto: moldovagaz.md

În timp ce prețul gazelor naturale scade, autoritățile locale din Ialoveni nu dezvăluie costurile pentru încălzire

27 februarie 2024
4817 vizualizări

Începând cu luna martie, consumatorii casnici vor avea de plătit 14,47 lei pentru un metru cub de gaze naturale sau aproape de două ori mai puțin decât prețul cerut de furnizor în sezonul rece al anului trecut. Deși prețul de livare a scăzut și pentru instituțiile publice, Consiliul raional Ialoveni a evitat să răspundă cât cheltuie pentru încălzirea clădiror pe care le gestionează.

Majoritatea populației beneficiază de compensații la factură

Conform unui studiu al Băncii Mondiale publicat săptămâna trecută, cu gaze naturale se încălzesc doar un sfert din gospodăriile casnice din Moldova. Marea majoritate din locuințe (circa 64%) se încălzesc cu sobe și lemne de foc, iar altele 18 la sută sunt conectate la sisteme centralizate de încălzire. Totodată, în luna octombrie a anului 2022, guvernul a lansat programul Ajutor la contor pentru a acorda compensații în facura la gaze naturare, energie termică și electrică, precum și o plată monetară pentru gospodăriile care se încălzesc cu lemne sau cărbuni. Compensațiile sunt acordate din Fondul de reducere a vulnerabilității energetice, finanțat din bugetul de stat și contribuția Uniunii Europene, a Statelor Unite ale Americii și a altor parteneri de dezvoltare. Pentru a beneficia de compensații la energie în sezonul rece curent, consumatorii casnici trebuiau să se înregistreze online până pe 25 noiembrie 2023. Astfel, în urma celei mai recente scăderi de tarif, vor achita mai puțin pentru gaze consumatorii din categoria cu cea mai scăzută vulnerabilitate energetică, precum si cei care nu au aderat la programul de compensații la energie.

pret gaz 2024

Consumatorii cu reducerea, autoritățile publice cu secretul

În contextul prețurilor pentru energie, am încercat să aflăm cum a fost afectat sectorul public din raionul Ialoveni de variația tarifelor în ultimii doi ani. Deși am solicitat și date cu privire la volumul cheltuielilor pentru energie în bugetele instituțiilor publice pe parcursul ultimilor ani, Consiliul raional Ialoveni a oferit doar date despre cantitatea și tipul de combustibil cu care se încălzesc școlile și grădinițele din raion și nu a publicat sumele de bani cheltuite. Solicitarea de acces la informație a fost trimisă repetat, Consiliul raional Ialoveni a confirmat recepționarea și înregistrarea cererii cu nr. 131/02 din 29.01.2024, dar răspuns nu am mai primit.

Astfel, potrivit Consiliului raional, majoritatea covârșitoare a instituțiilor educaționale din localitățile raionului se încălzesc cu gaze naturale. De asemenea, putem observa că multe dintre ele au consumat un volum de gaze mai mic cu fiecare sezon, deși aceasta nu înseamnă neapărat că au și plătit mai puțin pentru încălzire.

cheltuieli energie ialoveni 2023 1
cheltuieli energie ialoveni 2023 2
cheltuieli energie ialoveni 2023 3

Eficiența energetică – soluția de lungă durată

Deși reducerea prețului gazului natural reprezintă o veste bună pentru toți consumatori, este necesar să ne concentrăm și pe soluții de lungă durată, care să asigure atât accesibilitatea resurselor energetice pentru oameni, cât și protejarea mediului înconjurător pentru generațiile viitoare.

Iată câteva sfaturi pentru reducerea consumului de energie termică în gospodărie, sugerate de Ministerul Energiei:

  • Asigură-te că țevile sunt izolate, deoarece aproximativ 15% din consumul total de energie este utilizat pentru încălzirea apei.
  • Aerisește periodic caloriferele și nu amplasa mobilier în apropierea acestora pentru a încălzi locuința eficient și a evita consumul inutil de energie.
  • Asigură mentenanța periodică a sistemului de încălzire. Astfel, locuința se va încălzi în mod eficient și vei reduce consumul de energie.
  • Evită, pe cât posbil, să deschizi ușa cuptorului atunci când gătești, pentru că astfel se pierde o cantitate mare de căldură, iar consumul de energie crește.
  • Evită să opresti centrala termică. Altfel locuința se va răci, iar ulterior pentru a o reincălzi consumul de energie va fi mai mare.
  • Automatizează procesul de încălzire al casei și scade semificativ factura de încălzire și energie electrică. De exemplu, poți seta termostatul pe o temperatură mai joasă atunci când lipsești de acasă mai multe ore.
  • Utilizeaza un capac la prepararea bucatelor pe aragaz. Căldura se va pastra în interiorul vasului, iar mâncarea se va găti mai repede, cu un consum de energie redus.
  • Automatizează procesul de încalzire al casei și scade semificativ factura de incălzire și energie electrică. De exemplu, poți seta termostatul pe o temperatură mai joasă atunci când lipsești de acasă mai multe ore.
  • Reduce temperatura ambientală la 16°C atunci când pleci de acasă pentru mai mult de 24 de ore. Dacă perioada în care ești plecat depășește 2 zile, poți reduce temperatura la 8°C, urmând să revii la parametri inițiali la întoarcerea acasă.
  • Fiecare grad în minus la termostatul tău inteligent poate reduce consumul cu pana la 5% pe timp de iarnă.

Acest material este realizat în cadrul campaniei de promovare organizată de către A.O. „Juriștii pentru Drepturile Omului” și este parte a proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID, Ambasada Britanică și implementat de Internews în Moldova și Freedom House, care are ca scop promovarea dezvoltării mass media independente și profesioniste, și crearea unui sector media mai rezistent la presiunile politice și economice. Conținutul acestui material nu reflectă în mod necesar viziunea Ambasadei Britanice, USAID sau a Guvernului Statelor Unite.


Distribuie


ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

93 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările