FOTO. 106 ani de la Unirea Basarabiei cu România și inaugurarea bustului lui Ștefan cel Mare la Ialoveni
Cei 106 ani de la Unirea Basarabiei cu România au fost astăzi marcați în orașul Ialoveni, în tandem cu inaugurarea și sfințirea bustului domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt, în fața Consiliului Raional Ialoveni, alături de bustul lui Alexandru cel Bun și cel al Regelui Ferdinand. La eveniment au participat oficialități din raionul Ialoveni, ministrul Culturii Sergiu Prodan, deputații Petru Frunze și Vasile Șoimaru, oaspeți din România, cei care au contribuit la realizarea proiectului – sculptorul Ion Zderciuc și colecționarul Petru Costin, cât și inițiatorul acestui proiect – ex-președinte al Consiliului Raional Ialoveni, Mihail Silistraru. Conform Consiliului Raional Ialoveni, bustul a costat în jur de 400.000 de lei.
„Inaugurând acest bust, recunoaștem nu doar contribuția lui Ștefan cel Mare la istoria noastră, ci și datoria noastră, angajamentul continuu pe care îl avem în promovarea valorilor pe care le-a reprezentat: libertatea, dreptatea și independența. Astăzi, într-o perioadă în care valorile noastre sunt testate, să ne inspirăm de la Ștefan cel Mare, să ne unim forțele și să construim un viitor prosper”, a spus președinta raionului Natalia Eremia, în cadrul festivității.
La evenimentul de inaugurare a bustului lui Ștefan cel Mare a fost prezent și ministrul Culturii al Republicii Moldova, Sergiu Prodan. Acesta a vorbit despre însemnătatea marcării celor 106 ani de la Unirea Basarabiei cu România și și-a exprimat speranța ca „în cel mai scurt timp să ne revedem iarăși alături de România, în marea familie europeană”.
„În aceste momente îmi amintesc de perioada în care eram elev și veneam la singurul monument al lui Ștefan cel Mare din Republica Moldova, cel care este și astăzi în Parcul Central din Chișinău, și nu te puteai apropia de monument. Era verdeață, iarbă, flori sădite în jurul lui, astfel că nicidecum nu puteai depune un buchet de flori. Erai imediat înhățat și amendat, nu pentru că ai îndrăznit să depui flori, pentru că de aceștia nici nu se presupunea că există, ci pentru că ai călcat iarba. Atât de perfizi erau oamenii în acele vremuri. Iată că astăzi, în această zi însorită, cu acest sobor de preoți, sfințind acest monument frumos în orașul Ialoveni, e pace și nimeni nu ne înșfacă și nu ne urmărește pentru faptul că simțim românește, pentru că cinstim predecesorii noștri care în 1918 au avut curajul îndrăzneala și luminarea minții de a visa și de a îndeplini acest vis. Astăzi suntem amenințați de aceeași ideologie și dorință de a ne schimba esența, de a ne impune un anumit molodovenism, prin asta pângărind și numele de Moldova, și amintirea lui Ștefan cel Mare”, a spus Sergiu Prodan.
Cu ocazia împinirii celor 106 ani de la votarea Unirii Basarabiei cu România, de către Sfatul Țării, deputatul Vasile Șoimaru a adus în dar Consiliului Raional un poster cu membrii Sfatului Țării. „Dacă nu existau acei ialoveneni care în 1918 au votat Unirea, nu avea loc Unirea”, a spus Șoimaru. De asemenea, deputatul a dăruit Primăriei Ialoveni un pui de brad adus de la Alba Iulia: „În toate satele în care s-a născut un membru al Sfatului Țării a ajuns câte un astfel de brăduț”.
„Nu vreau decât să mă adresez celor tineri: în momentul în care nu îți cunoști trecutul, înseamnă că nu îți poți construi viitorul. Vreau să vă citez, vouă, în primul rând, pentru că încrederea și viitorul nostru e în mâinile voastre, să vă amintiți de cuvintele lui Ștefan: Moldova nu e a mea, și nu e a noastră, ci a urmașilor, urmașilor, urmașilor, urmașilor noștri, în vecii vecilor, Amin!”, a spus Marius Ioan Ursăciuc, primar Gura Humorului, România, prezent la eveniment.
Fostul președinte al raionului Ialoveni, cel căruia îi aparține inițiativa instalării unui bust al lui Ștefan cel Mare în Ialoveni, a spus că unii ar putea fi sceptici privind necesitatea investiției în acest bust, însă este de părere că comemorarea înaintașilor noștri este deosebit de importantă:
„Nouă mereu nu ne ajung bani și chiar și acuma au fost întrebări: dar nu mai bine făceam 100 m de drum decât să inaugurăm acest bust al lui Ștefan cel Mare? Timp de 45 de ani, după ce ne-au ocupat rușii după al doilea război mondial, ni l-au băgat pe Lenin peste tot: în fiecare localitate, în fieacare instituție, în memoriile noastre, în creierul nostru. Noi azi ne întrebăm de ce nu înțelege lumea că parcursul nostru este integrarea europeană. Noi, cu părere de rău, nu avem grijă de înaintașii noștri. Anul trecut, abia la 105 ani au fost inaugurate (în Parcul Sfatul Țării din Ialoveni) două busturi a principalilor piloni ai Unirii Basarabiei cu România: Alexandru Marghiloman – prim-ministru și Ion Inculeț – președintele Sfatului Țării, care e din Răzeni, Ialoveni. De ce noi nu ne putem comemora înaintații noștri? Pe ce bază noi vrem ca tânăra generație să crească?”.
Marcarea acestei zile a continuat la Casa de Cultură “Andrei Ungureanu”, unde Primăria Ialoveni a semnat un Acord de înfrățire cu orașul Gura Humorului din România. De asemenea, președinta raionului Ialoveni i-a înmânat primarului de Ialoveni, Sergiu Armașu, titlul de Cetățean de Onoare al raionului.
Amintim că, Sfatul Ţării, întrunit în şedinţă solemnă la Chişinău, a votat la 27 martie/9 aprilie 1918 unirea provinciei româneşti Basarabia cu România. Au urmat Ardealul, Crișana, Banatul, Maramureșul și Bucovina, pentru ca la finalul lui 1918 să fie creată România Mare.
Ștefan al III-lea, supranumit Ștefan cel Mare sau, după canonizarea sa de către Biserica Ortodoxă Română, Ștefan cel Mare și Sfânt, a fost domnul Moldovei între anii 1457 și 1504. A domnit 47 de ani, cea mai lungă domnie din epoca medievală din Țările Române. Ștefan cel Mare este cunoscut în memoria colectivă ca un apărător al creștinității, ca un domnitor drept și viteaz, care a apărat hotarele moldovenești de atacurile necontenite ale otomanilor.