Alegeri europarlamentare: cine sunt candidații și ce oferte au pentru alegătorii din R. Moldova
Moldovenii cu cetățenie română vor putea alege între 14 partide și șase candidați independenți la alegerile pentru Parlamentul European din 9 iunie. Unii dintre candidați au mesaje speciale pentru alegătorii din R. Moldova: promit unirea cu România sau că vor susține integrarea R. Moldova în UE. Din cei 720 de eurodeputați, României îi revin 33 de locuri, scrie Europa Liberă.
Cele 14 partide și candidați europeni, după ordinea lor pe buletinele de vot:
Candidații care promit să susțină integrarea R. Moldova în UE
Patru din cele 14 partide românești care au înaintat candidați la europarlamentare susțin că vor promova cauza aderării R. Moldova la Uniunea Europeană:
- Alianța electorală Partidul Social Democrat (PSD) și Partidul Național Liberal (PNL), la putere acum în țara vecină. Reprezentanții alianței au fost la Chișinău la sfârșitul lunii martie și au promis că vor sprijini R. Moldova în procesul de aderare la UE.
- Alianța Dreapta Unită (ADU) promite să sprijine integrarea R. Moldova în UE, decuplat de Ucraina, care, potrivit formațiunii, ar avea nevoie de mai mult timp pentru aderare. ADU este formată din Uniunea Salvați România (USR), partidul fostului președinte al României, Traian Băsescu, Mișcarea Populară (PMP), condusă de Eugen Tomac, și Forța Dreptei, partidul fostului premier român și ex-președinte al PNL, Ludovic Orban.
- Partidul Reînnoim Proiectul European al României (REPER), fondat de fostul președinte al USR, Dacian Cioloș. REPER spune că „va continua să lupte” pentru aderarea R. Moldova în UE până cel târziu în 2030 și va sprijini R. Moldova în delegația UE-Moldova și în toate comisiile parlamentare în care vor fi prezenți reprezentanții săi.
- Partidul Alternativa Dreaptă declară în programul său electoral că promovează și susțin relațiile speciale cu R. Moldova și aspirațiile sale europene. În același timp, partidul își dorește „renașterea sentimentului pro-românesc” în societatea moldoveană pentru o eventuală unire a celor două state și pentru asta propune o serie de acțiuni. De exemplu, să fie simplificată procedura de acordare a cetățeniei române „pentru cei care se declară etnici români în documentele oficiale”, iar solicitanții de burse de studii în România „să demonstreze atașamentul față de cultura și valorile românești”.
Atle 3 partide pledează pentru unirea R. Moldova cu România: Partidul Noua Românie, Partidului Național Țărănesc Maniu-Mihalache și Alianța pentru Unirea Românilor.
Celelalte partide românești care participă la europarlamentare nu menționează R. Moldova în programele lor electorale.
Mai multe detalii despre ofertele celor 20 de candidați, citiți pe moldova.europaliberă.org.