ialovenionline
Captura de ecran din 2024 06 24 la 11.38.40

O nouă ediție a Festivalului ”La Vatra Plăcintelor” a fost organizată ieri la Cigîrleni

24 iunie 2024
358 vizualizări

Un miros îmbietor de plăcinte şi alte bucate tradiţionale s-a lăsat ieri peste satul Cigîrleni, raionul Ialoveni. A fost organizată o nou ediţie a festivalului „La vatra plăcintelor” la care au participat aproape toate gospodinele din sat. S-au preparat cele mai delicioase bucate tradiţionale, după reţete moştenite din străbuni, scrie TVR Moldova.

Gospodinele din sat au pus suflet pentru a pregăti bucatele cu care au venit la festival. Maria Forostov are 70 de ani şi e cunoscută în tot satul pentru cele mai delicioase plăcinte coapte la cuptor cu lemne.

MARIA FOROSTOV, locuitoare a satului Cigîrleni:  „Făina trebuie să fie de calitate, şi brânza, umplutura, tot să o facem de calitate. Mai ales cu nişte brînză de oi. Să mai punem nişte jumărele. Foarte bun”.

La festival au participat și reprezentanți ai instuţiilor si întreprinderilor care îşi desfăşoară activitatea în sat. Au venit cu placinte cei de la Primărie, gimnaziu şi grădiniţă și chiar și reprezentanții Bisericii.

OLGA LOTCĂ, director grădiniţă, satul Cigîrleni: „Am fost implicaţi toţi angajaţii grădiniţei. Începând cu directorul şi finisînd cu paznicul grădiniţei. Avem o varietate de plăcinte aşa cum aţi menţionat. Varză, brânză, cartofi. Avem mule foarte gustoase, avem gogonele, saralii. Dacă observaţi, avem şi prăjituri, dintre cele mai vechi care se pregăteau pe timpuri la nunţi”.

De la festival nu au lipsit vânătorii din sat care au preparat gustări la grătar şi ceaun.

ILIE BULGARU  vânător, locuitor, s. Cigîrleni: „Avem pește prăjit, avem la ceaun ceva deosebit. O fripturică din porc cu iepure și fazan”.

Cea mai grea misiune au avut-o membrii juriului.

SERGIU ERIZANU primarul satului Cigîrleni, Ialoveni:  „Festivalul constă în promovarea tradițiilor atât a localității Cigîrleni, cât și a R.Moldova. Este și un concurs: vor fi premiate toate gospodinele care au pregătit aceste bucate gustoase”.

A fost organizat şi un târg în care meşterii populari şi-au expus creațiile. Festivalul bucatelor tradiţionale „La vatra plăcintelor” s-a desfăşurat la Cigîrleni pentru al 21-lea an consecutiv.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

92 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările