ialovenionline
foto 1 gaze

Europarlamentar: Negocierile de aderare a R. Moldova trebuie susținute prin creșterea asistenței financiare europene

25 iunie 2024
309 vizualizări

Negocierile de aderare cu Republica Moldova trebuie susținute prin creșterea asistenței financiare din partea Uniunii Europene, iar Comisia Europeană ar trebui să propună creșterea sprijinului financiar pentru Republica Moldova. Acest lucru va contribui la dezvoltarea în continuare a țării, iar economia țării și nivelul de trai al oamenilor vor fi mai aproape de nivelul mediu din UE la momentul aderării. Declarații în acest sens au fost făcute de europarlamentarul Siegfried Mureșan, astăzi, când încep oficial primele runde de negocieri interguvernamentale privind aderarea R. Moldova și Ucrainei la Uniunea Europeană.

Faptul că aceste negocieri au loc la doar doi ani de la acordarea statului de țări candidate arată importanța pe care o au Moldova și Ucraina pentru siguranța întregii Uniuni Europene, mai spune Mureșan.

„În cazul Republicii Moldova, consider că instituțiile UE trebuie să susțină negocierile de aderare prin creșterea asistenței financiare europene. Am fost de nenumărate ori la Chișinău în ultimii doi ani de când Moldova a primit o perspectivă europeană. Am văzut în acești doi ani cum liderii politici proeuropeni, având resurse limitate, au reușit progrese extraordinare în ceea ce privește modernizarea țării și implementarea reformelor cerute de Uniunea Europeană.

Aceste eforturi trebuie răsplătite de instituțiile UE. De aceea, pe lângă decizia istorică de a incepe negocierile de aderare, aștept din partea Comisiei Europene să propună creșterea sprijinului financiar și tehnic pentru Republica Moldova în următoarea perioadă. Concret, consider că Moldova merită un instrument de sprijin asemănător cu cel pe care l-am adoptat pentru Ucraina, dar proporțional cu dimensiunile și nevoile țării”, scrie europarlamentarul pe pagina sa de Facebook.

Potrivit deputatului în Parlamentul European, autoritățile din Moldova au nevoie de această susținere financiară pentru a continua cu reformele, a întări economia și a crește bunăstarea oamenilor, iar necesarul Moldovei este relativ redus comparativ cu bugetul UE. Totuși, „orice euro în plus alocat poate face diferența în Moldova”, mai spune Siegfried Mureșan.

„Modernizarea Republicii Moldova și creșterea bunăstării oamenilor este un proces care a început deja și care se va accelera pe parcursul negocierilor de aderare. Astfel, oamenii din Moldova vor resimți beneficiile integrării europene cu mult înainte de aderarea propriu-zisă. De aceea, ajutând mai mult Moldova acum, în procesul de aderare, ne asigurăm că economia țării și nivelul de trai al oamenilor vor fi mai aproape de nivelul mediu din UE la momentul aderării”, conchide parlamentarul.

Amintim, astăzi, 25 iunie, se dă oficial start negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE. Evenimentul este planificat pentru ora 19:00, la Luxemburg, unde va avea loc reuniunea interguvernamentală Republica Moldova-Uniunea Europeană. La reuniune vor fi reprezentate toate cele 27 de state membre ale UE la nivel de miniștri pentru Afaceri Externe sau Afaceri Europene – și Republica Moldova în calitate de țară candidată.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

92 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările