ialovenionline
212772 177369

Consilierii din Bardar au aprobat: Gunoiul din localitate va fi colectat separat de către o companie privată

9 august 2024
894 vizualizări

Consilierii din Bardar au aprobat, în cadrul ședinței din 7 august 2024, concesionarea serviciului de colectare și evacuare a deșeurilor. Cu 12 voturi pro și o abținere (Alexandru Tonu, LOC) consilierii au acceptat ideea ca o companie privată să fie cea care colectează deșeurile de la gospodăriile oamenilor, iar gunoiul să fie scos din localitate. Tariful pe care îl vor achita localnicii va fi unul puțin mai mare decât achită în prezent, însă aspectele de mediu prevalează, spun autoritățile locale, întrucât gunoiul va fi colectat separat și dus la o gunoiște autorizată.

Consilierul LOC, Alexandru Tonu, a venit în contradicție cu proiectul propus spre discuții, declarând în cadrul ședinței că sistemul de salubrizare existent în localitate este unul în regulă și poate fi activ în continuare: „Noi putem face toate lucrurile care sunt date acum unui agent economic străin, aceste lucruri le-ar putea face Primăria sau Conprimserv”. 

Drept replică, viceprimarul localității a subliniat: „Poate se pare că lucrurile pe care le facem, le facem bine, dar lucrurile nu stau chiar atât de bine. Deșeurile în localitatea noastră trebuie separate. Cu regret, nu cred că Conprimserv are capacitatea de a colecta separat aceste deșeuri. Dacă o să încercăm să implementăm toate deciziile anterioare, să impunem Conprimserv să ducă plasticul undeva la o fabrică de prelucrare, eu cred că o să ajungem la aceleași costuri, dar cu o calitate a serviciului mult mai proastă. Mai mult, aici e nevoie de utilaje, de mașini specializate, containere. Nu are Conprimserv așa capacitate. Nu inventăm noi roata, procesul ăsta a fost pornit deja în mai multe localități. Am discutat și cu alți primari și sunt exemple frumoase. Poligonul din Suruceni, de exemplu, a fost transformat într-o mini pădure, pentru că gunoiul nu mai este dus acolo, ci este scos din localitate”.

De asemenea, Alexandru Tonu a mai solicitat ca în caietul de sarcini să fie menționat expres că agentul economic să nu aducă gunoi din alte localități pe teritoriul satului Bardar, unde va activa o minifabrică de preselectare a gunoiului. Autorii proiectului au fost de acord să includă o astfel de prevedere în caietul de sarcini.

Inițiativa de a contracta o companie privată care să se ocupe de salubrizarea localității aparține Primăriei Bardar. Primarul satului, Valeriu Rața, spune că gunoiștea din sat este o bombă ecologică, așa cum se întâmplă în majoritatea localităților din țară: „Autoritățile centrale se laudă cu o strategie națională, dar nimic nu se întâmplă. Toate poligoanele cu gunoi sunt neautorizate, iar primarii sunt cei care primesc peste cap atunci când ard gunoiștile, când gunoiul se revarsă și se împrăștie gunoiului”.

Primarul mai spune că gestionarea serviciului de salubrizare de către o Întreprindere Municipală nu este tocmai cea mai bună opțiune: „Aceste întreprinderi încasează bani pentru servicii, dar când au nevoie, tot de la Primărie și consiliu cer bani. Din bugetului satului Bardar, de exemplu, s-au dat 370 de mii de lei pentru procurarea a două pompe. Anual cheltuim 150 de mii de lei pentru a împinge gunoiul. Apoi, gunoiștea se aprinde foarte des și intervine tractorul pentru a stinge focul. Dacă să calculăm motorina și timpul pierdut… Întreprinderea Municipală colectează bani de la oameni, dar tot noi suportăm încă câte 200 de mii de lei anual, bani cu care s-ar putea face în fiecare an câte o porțiune de drum, de exemplu”. 

La acest subiect în localitate au fost organizate și consultări publice, la care a participat un număr foarte mic de oameni: circa 35 de localnici. „Unii s-au arătat nemulțumiți că trebuie sa vină străinii, însă au fost puțini. Dacă restul oamenilor tac, înseamnă că sunt de acord. Dacă ar fi un subiect care ar trezi nemulțumirea oamenilor, atunci pe rețelele de socializare ar apărea sute de mesaje contra. Dar oamenii sunt de acord și sunt conștienți că un agent economic specializat se va ocupa mai bine de această problemă”, spune primarul de Bardar. 

În prezent, pentru colectarea gunoiului, bărdărenii achită un tarif de 12 lei lunar, per persoană. Adică, o familie formată din 5 membri achită 60 de lei lunar. 

Acum oamenii trebuie să pună gunoiul în saci, trebuie să aibă grijă unde îl depozitează ca să nu tragă câinii și pisicile din el, iar în ziua colectării să scoată sacii la poartă și, de asemenea, să aibă grijă ca gunoiul să nu fie împrăștiat”, spune primarul. 

După concesionarea serviciului de salubrizare, tariful pentru salubrizare va costa în jur de 90-100 de lei per gospodărie, declară primarul, iar fiecare gospodărie care va avea contract încheiat, va beneficia gratuit de 3 tomberoane unde va trebui să colecteze separat deșeurile: deșeuri menajere, deșeuri reciclabile și cele biodegradabile. La poligonul din localitate vor fi duse doar deșeurile biodegradabile precum crengi sau frunziș. Restul gunoiului ce va fi putea fi reciclat, va fi dus la reciclare, iar deșeurile nereciclabile – la o gunoiște autorizată.

Gospodăriile care nu produc mult gunoi se vor putea uni câte 2-3 gospodării la un singur contract, mai spune primarul.

După aprobarea acestei decizii de către consilieri, autoritatea locală urmează să publice în Monitorul Oficial anunțul privind desfășurarea licitației pentru selectarea unei companii private, după care urmează să aibă loc licitația propriu-zisă. 

Amintim că în Raionul Ialoveni, serviciul de salubrizare a fost concesionat domeniului privat în localități precum Suruceni, iar recent – în Malcoci. Discuții despre concesionarea serviciului de salubrizare au fost și în Nimoreni, însă consilierii locali au votat împotriva acestei inițiative, optând pentru crearea unei Întreprinderi Municipale care să se ocupe de colectarea și evacuarea gunoiului din localitate. Experta de mediu Iuliana Cantaragiu spune că o astfel de întreprindere municipală este sortită falimentului, iar pentru gestionarea corectă a unei gunoiști locale este nevoie de mulți bani. De altfel, o gunoiște locală este și va fi pentru mulți ani o sursă foarte mare de poluare, mai spune experta. Mai multe detalii la acest subiect, citește AICI.

Conform unei cercetări realizate de o companie privată de sortare și reciclare a gunoiului, populația Republicii Moldova generează anual 3,5 milioane de metri cubi de deșeuri. Această cantitate este cât 1.885 de bazine de înot olimpice sau cât 2,5 lacuri Valea Morilor.


Distribuie


ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

93 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările