ialovenionline
Screenshot 2024 09 15 at 14.24.28Captură foto:

ARHIVĂ FOTO: Fotografiile lui Vasile Bortă din Costești expuse digital pe pagina „Douăzeci și cinci”

16 septembrie 2024
673 vizualizări

O colecție de fotografii vechi din satul Costești a fotografului Vasile Bortă din Costești au fost expuse digital pe pagină a unei rețele de socializare intitulată „Douăzeci și cinci”. Inițiativa aparține actorului Dan Melnic, fiul regretatului Iurie Melnic, din Costești, care a început să caute fotografii cu bunicul său, Anatol Vasilievici Melnic, pe la persoane din Dumbrăvița și Costești.

Majoritatea fotografiilor reprezintă activități din satul Costești în perioada anilor 1974-1989. Fotograful Vasile Bortă a fotografiat în diferite sfere printre care a cuprins: nunți, înmormântări, sport, colhoz, școli, grădinițe, clădiri, brigadă, agricultură sau sesiuni foto de familie. 

„M-am ambiționat să răscolesc aceste pelicule (câteva sute) și în câteva zile am găsit neașteptat pelicula de la înmormântarea bunicului din 1978. Ce emoții! Acele 38 de cadre mi-au spus multe din istoria familiei. Le-am refăcut și am recuperat măcar aceste fotografii.

Acum mai răscolesc prin pelicule poate mai găsesc ceva cu ai mei. Am dat însă și de alte persoane și locuri cunoscute din sat care vorbesc despre o anumită perioadă din istorie. În speranța că poate mai obțin câteva poze cu ai mei, în special cu bunicul,  vreau să ofer și eu emoția unei amintiri altora, poate cineva își va recunoaște bunicii, rudele, prietenii sau locurile dragi. 

Am găsit o modalitate pentru a digitaliza aceste pelicule și am creat o pagină pentru a aduna aceste emoții și poate așa mai recuperez și eu de la bunicii altora, poze sau pelicule cu ai mei”, notează Dan Melnic, pe pagina ,,Douăzeci și cinci”.

„În acei ani o bere costa 20 copeici, o cafea mai puțin, dar o poză bună „10×15” costa 25 copeici. Pe atunci nu toți își permiteau să dea bani pe fotografii”, mai precizează Dan, explicând de ce această colecție poartă numele de ,,Douăzeci și cinci”.

Screenshot 2024 09 15 at 14.25.10

Colecția de fotografii poate fi văzută aici.


Distribuie
ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

92 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările