ialovenionline
anofm simbol

Piața muncii în raionul Ialoveni trece prin transformări pozitive

4 octombrie 2024
742 vizualizări

Într-un context socio-economic aflat în continuă schimbare, numărul șomerilor din raionul Ialoveni a fluctuat, dar a arătat și o reducere vizibilă pe parcursul ultimilor trei ani. Drept răspuns la o solicitare de informație făcută de IaloveniOnline prin intermediul platformei VreauInfo, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) ne oferă o imagine asupra situației în domeniu.

O privire în cifre asupra situației la Ialoveni

La o primă vedere, raionul Ialoveni reflectă o ușoară ameliorare a stării șomajului. Dacă în 2022 se înregistrau 766 de șomeri, acest număr a scăzut la 624 în 2023, pentru ca în primele șapte luni ale anului 2024 să ajungă la 289. 

Interesant de remarcat este faptul că numărul bărbaților șomeri este constant mai ridicat decât cel al femeilor. În 2022, din totalul șomerilor, 430 erau bărbați și 336 femei. Această tendință s-a menținut și în anii următori, cu 332 bărbați și 292 femei în 2023, și 155 bărbați față de 134 femei în 2024.

Deși numărul șomerilor scade, provocarea reală este integrarea lor pe piața muncii. În 2022, 200 de șomeri au reușit să își găsească un loc de muncă, dintre care 115 erau bărbați și 85 femei. Anul 2023 a adus oportunități pentru 186 de persoane, în timp ce în 2024, doar 84 de șomeri și-au găsit locul în câmpul muncii.

În acest context, un aspect sensibil este integrarea refugiaților ucraineni, care s-au stabilit în Ialoveni fugind de războiul din Ucraina. În 2022, doar 4 refugiate ucrainene au fost plasate în câmpul muncii, numărul acestora crescând ușor în 2023, când 6 persoane, dintre care 5 bărbați, și-au găsit un loc de muncă. În 2024, nicio angajare nu a fost raportată pentru această categorie.

Cheia succesului: educație și recalificare

Un factor important în gestionarea șomajului este accesul la instruiri și cursuri de formare profesională. În 2022, 37 de șomeri au urmat cursuri de formare profesională în domenii precum construcțiile, alimentația publică și serviciile de frumusețe. Femeile au dominat această categorie, reprezentând majoritatea beneficiarilor. În 2023, numărul celor care au participat la astfel de cursuri a fost de 27, iar în 2024, 16 persoane au beneficiat de aceste oportunități de recalificare.

Pe lângă cursurile teoretice, șomerii au avut acces și la instruire practică la locul de muncă. În 2022 și 2023, câte 4 persoane au beneficiat de instruire directă, în domenii precum alimentația publică și transport. Cu toate acestea, în 2024 nu s-au înregistrat astfel de oportunități.

Stagiile profesionale au constituit o altă cale de reintegrare pe piața muncii. În 2022, 10 persoane au urmat stagii în alimentație publică, servicii de frumusețe și contabilitate. În anii următori, numărul stagiarilor a scăzut, însă interesul pentru aceste programe rămâne.

Tendințele în domeniu se arată pozitive

Tot din informațiile oferite de ANOFM, cele mai multe cereri de angajare provin din câteva localități cheie din raion. Ialoveni, Costești, Ruseștii Noi, Molești și Mileștii Mici sunt comunitățile unde locuitorii au manifestat cea mai mare nevoie de susținere pe piața muncii. 

ANOFM recomandă persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă să se adreseze la subdiviziunile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă pentru a beneficia de sprijin la angajare. Serviciile sunt gratuite și sunt disponibile atât pentru șomeri, cât și pentru persoanele angajate care doresc să-și schimbe locul de muncă.

Reamintim că, la nivel național, în anul trecut, 11062 persoane au fost ajutate de ANOFM să-și găsească un loc de muncă. Aceste rezultate se datorează reformei ANOFM, care a fost inițiată de Ministerul Muncii și Protecției Sociale în anul 2023. În anul 2024, obiectivul-țintă este acordarea suportului la angajare pentru 18000 de persoane.

Mai multe informații pot fi obținute apelând gratuit la Centrul de apel al ANOFM – numărul 0 8000 1000, sau vizitând portalul www.angajat.md.

Solicitare date DOFM Ialoveni final page 0001

Acest material este realizat în cadrul campaniei de promovare organizată de către A.O. „Juriștii pentru Drepturile Omului” și este parte a proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID, Ambasada Britanică și implementat de Internews în Moldova și Freedom House, care are ca scop promovarea dezvoltării mass media independente și profesioniste, și crearea unui sector media mai rezistent la presiunile politice și economice. Conținutul acestui material nu reflectă în mod necesar viziunea Ambasadei Britanice, USAID sau a Guvernului Statelor Unite.


Distribuie


ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

93 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările