INTERVIU. Primara satului Dănceni: Referendumul este un exercițiu istoric. Mesajul UE este clar: „Ajutați-vă, ca să vă putem ajuta”
Referendumul din 20 octombrie este un exercițiu istoric, iar primara satului Dănceni, Victoria Butuc-Guranda, își exprimă speranța că acesta va fi trecut cu brio. Venită recent de la Bruxelles, primara spune că mesajul Uniunii Europene este clar: „Ajutați-vă, ca să vă putem ajuta”. În cazul în care referendumul nu trece, asta ar însemna o stagnare pentru zeci de ani înainte. Despre perspectivele de dezvoltare a Republicii Moldova, despre cine investește în dezvoltarea satului Dănceni, despre amalgamarea voluntară, inclusiv în raionul Ialoveni, dar și despre alte subiecte, am vorbit cu primara satului Dănceni în cadrul unui interviu oferit pentru IaloveniOnline.
– Sunteți de 5 ani primară a satului Dănceni. Cum vedeți evoluția, dezvoltarea localității în care v-ați născut? Pe o scară de la 1 la 10, cât de mulțumită sunteți de cum merg lucrurile în satul Dănceni?
– E mai greu să ne punem singuri note, de regulă, acest lucru îl fac oamenii comunităților care ne-au ales, dar așa cum ați menționat am deja 5 ani de mandat în calitate de primară a satului Dănceni, iar la 3 noiembrie 2023, mi-au oferit votul de încredere pentru un nou mandat, și am câștigat din primul tur, iar asta vorbește despre faptul că lucrurile bune trebuie să continue. Evident că multe s-au făcut, și multe mai avem de făcut, depun tot efortul. Cât privește nota, cred că aș nota cu un 8,5 – 9. Totuși în ultimii 5 ani, am avut situații și factori excepționali, care ne-au limitat în ritmul dezvoltării așa cum ne-am dorit, și aici mă refer la pandemia globală, războiul din Ucraina, valul de migranți.
În prezent avem peste 6 proiecte majore în implementare, lucru deloc ușor, cu o doză majoră de responsabilitate, dar cu o satisfacție profundă.
– De mai mulți ani, autoritățile centrale ne vorbesc despre o reformă administrativ-teritorială, iar ca o primă etapă, APL-urilor li s-a propus amalgamarea voluntară, care presupune fuzionarea câtorva localități care să aibă, în cele din urmă, o singură Primărie. La Dănceni cum stau lucrurile, ați avut discuții cu primarii despre acest subiect? Care este părerea dumneavoastră despre amalgamare?
– Personal susțin amalgamarea satelor, deși cred că ar fi bine să se facă centralizat și asumat, adică oamenilor trebuie să li se explice beneficiile, să li se vorbească despre condițiile de viață îmbunătățite, servicii regionale de apă și sanitație, salubrizare, școli și grădinițe dotate și asigurate cu cadre didactice bine pregătite. Nu poate un sat cu 1000- 2000 de locuitori să fie rezilient, sustenabil și să creeze condiții de viață normale oamenilor în condițiile în care nu are capacitate să implementeze proiecte majore, nu au venituri proprii etc.
– Ar putea Dănceni, care are circa 2500 de locuitori, să se amalgameze cu vreo localitate? Dacă da, cu care?
– Cred că geografic ar fi posibil o amalgamare între Dănceni-Sociteni-Suruceni.
– Când a fost anunțată amalgamarea voluntară, reporterii IaloveniOnline au mers în câteva localități pentru a întreba oamenii dacă ar fi de acord să se unească cu o altă localitate, sub gestiunea unei singure primării. Părerile oamenilor au fost împărțite, însă majoritatea raportează situația la comoditatea lor. Unii conștientizează că prestarea unui serviciu calitativ costă și că el nu poate fi la fiecare câțiva kilometri, alții însă s-au arătat categoric împotrivă să se deplaseze câțiva kilometri pentru a ajunge la Primărie sau la Oficiul Poștal. Dumneavoastră ați mai vorbit între timp cu oamenii? Ei ce vă spun?
– Până facem amalgamarea trebuie să găsim soluții clare cum facem ca aceste servicii să fie mai aproape de cetățean, asigurându-le transport, comod, creând puncte locale, să creăm servicii digitalizate, pentru cei mai vârstnici să avem mentori care să-i ghideze.
Trebuie să preluăm de la țările dezvoltate, nu trebuie să inventăm nimic.
– Știm că la nivel de țară sunt deja cel puțin 10 clustere, cu care se lucrează în prezent. În raionul Ialoveni, însă, nu avem niciunul. Adică nu avem nicio localitate care să se fi înțeles deja cu o altă localitate să fuzioneze. Asta deși în raion avem 4 localități care au în jur de 1000 de locuitori, alte 9 localități au sub 3000 de locuitori. Cum explicați acest lucru? Nu au fost autoritățile suficient de convingătoare sau amalgamarea voluntară nu este atât de tentantă pentru APL-uri?
– Din informația pe care o cunosc, și în raionul nostru avem o localitate care este pregătită să implementeze această amalgamare, și la moment se lucrează, se discută cu consilieri și primari din câteva localități pentru a se produce o amalgamare voluntară.
Evident că este nevoie de foarte multă informație ca să fie înțelese avantajele amalgamării.
– Știm că urmează o a doua etapă, unde anumite localități vor fi nevoite să se amalgameze. Bine, autoritățile nu au spus cu subiect și predicat, dar ideea inițială asta era. Cum vedeți această idee?
– Eu susțin amalgamarea asumată și bine chibzuită.
– În discuțiile cu un alt primar, acesta a spus că finanțatorii sunt mai predispuși să investească într-un proiect ce va avea 5000 de beneficiari, decât în unul cu 1000 de beneficiari. Sunteți de acord cu așa afirmație?
– Susțin afirmația colegului meu, acum toate proiectele au o limită de cel puțin 2500 de beneficiari reali, cred că pragul va crește, și noi trebuie să înțelegem că proiectele mari au nevoie de întreținere, iar cheltuielile sunt mari. În condițiile în care ești o primărie mică, riști să nu ai capacitate de a avea o continuitate a proiectelor.
– Dar ce ar fi cu localitățile noastre dacă nu am avea acces la aceste finanțări externe?
– Nu vreau să-mi imaginez acest lucru, noi din propriile venituri nu ne vom putea permite proiecte mari.
– De unde sunt finanțările pe care le obțineți pentru proiectele pe care le implementați în localitate? Cine investește în dezvoltarea satului Dănceni?
– Toate proiectele sunt realizate cu sprijinul financiar al SUA, cu sprijinul financiar al UE, România în primul rând.
– Investiții din est aveți?
– O întrebare amuzantă. Evident, nu avem nici una din ’91 până în prezent.
– Vă întreb asta pentru că la 20 octombrie suntem invitați la urnele de vot pentru a ne alege președintele pentru următorii patru ani, dar și pentru a decide direcția de dezvoltare pentru zeci de ani înainte. Alegătorii vor fi întrebați, în cadrul referendumului, dacă susțin modificarea Constituției, în vederea aderării la Uniunea Europeană. Oamenii din Dănceni ce părere au la acest subiect?.
– Pe 20 octombrie nu avem altă cale decât DA pentru referendum și DA pentru Maia Sandu. În ultimele săptămâni am discutat cu marea majoritate a oamenilor făcând door to door, și eu zic că la Dănceni se va vota corect, vom alege cea mai bună președinte și vom decide parcursul țării noastre pentru următoarele decenii.
– Haideți să ne imaginăm două scenarii: unul în care trece acest referendum și unul în care nu trece. La modul practic, ce se va schimba sau ce se va întâmpla cu localitățile noastre?
– Am revenit recent de la Bruxelles, dintr-o vizită oficială și mesajul UE este clar: „Ajutați-vă, ca să vă putem ajuta”. De asemenea, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, aflată săptămâna trecută la Chișinău a anunțat „planul de creștere economică pentru Republica Moldova” prin care Uniunea Europeană vrea să investească în Moldova 1,8 miliarde de euro în următorii trei ani, asta în condițiile în care oamenii noștri aleg DA la Referendum.
Dacă să admitem cel mai sumbru scenariu, deși nu vreau să admit unul, ar însemna clar stagnarea țării noastre pentru zeci de ani înainte, și cel mai probabil, așa cum ne-a spus un europarlamentar, „în următoarele 3 luni veți fi cu arma rușilor în mâinile voastre”, ceea ce mi se pare mai mult decât grav. Dar totuși, contez pe unitatea și conștiința luminată a conaționalilor noștri, și cred că vom trece cu brio acest exercițiu istoric.
– Noi suntem în perioada negocierilor cu UE, pentru aderarea Republicii Moldova la comunitatea europeană. Tot mai des se vorbește despre fonduri de pre-aderare. Asta ar însemna sume mari de bani. Suntem noi pregătiți să absorbim aceste fonduri?
– Cred că mai avem de lucru, dar muncim la acest capitol, și aici vom avea nevoie de experiența celor care au fost deja în situația noastră, iar cel mai aproape ne este România, care deja implementează mai multe proiecte în acest sens.
– Ce mesaj aveți pentru cetățeni, înainte de referendum?
Să ne unim, să chibzuim, să nu fim indiferenți de soarta țării și a generațiilor actuale, cât și de soarta zecilor de generații înainte. Votăm DA pentru parcursul european al țării noastre, votăm DA pentru Maia Sandu.