
Harta revoltelor foametei din 1946: Femeile din Basarabia s-au ridicat pentru a-și salva familiile de la înfometare
O nouă hartă a răscoalelor provocate de foametea din Basarabia aflată sub ocupație sovietică în anul 1946 a fost publicată de istoricul Igor Cașu, evidențiind un episod dramatic și adesea uitat din istoria regiunii. Potrivit cercetătorului, în perioada februarie–iunie 1946 au fost înregistrate cel puțin 30 de revolte în sudul, centrul și nordul Moldovei sovietice, cu un număr estimat de aproximativ 3.200 de participanți.
Majoritatea acestor acțiuni de revoltă au fost inițiate de femei, care, confruntate cu lipsa cruntă de alimente, și-au asumat riscul de a înfrunta autoritățile pentru a-și proteja familiile. Cele mai timpurii manifestări de nemulțumire au început încă din luna februarie, prin luarea cu asalt a depozitelor de grâne, un semnal clar al disperării crescânde din comunități.
„Primele semne care anticipează foametea în Moldova sovietică au fost luările cu asalt ale depozitelor de grâne, începute la sfârșitul lunii februarie 1946 și care au continuat până la începutul lunii iunie 1946”, notează Igor Cașu.

Harta publicată indică o concentrație semnificativă a revoltelor în sudul Basarabiei, în special în localitățile din actuala regiune a Găgăuziei. Analiza acestor mișcări populare a fost inclusă într-un studiu științific elaborat de istoricul basarabean și publicat de prestigiosul institut de cercetare New Europe College.
Această cercetare aduce în prim-plan rolul femeilor în rezistența populară de după război și documentează momente esențiale pentru înțelegerea traumei colective provocate de foametea organizată, care a afectat grav populația rurală din RSS Moldovenească.