ialovenionline
patreon VA

Editorial // Terenurile cu interese, delimitate și licitate de Primăria și Consiliul orășenesc Ialoveni

1 august 2021
2235 vizualizări

În ultimul an, începând din luna mai 2020 și până în luna mai 2021, zeci de terenuri publice au fost delimitate, formate în bunuri imobile și unele deja  licitate și vândute, nu întotdeauna în mod transparent și în cel mai avantajos mod pentru bugetul orașului Ialoveni.

Multe din aceste decizii au provocat discuții aprinse, certuri și schimburi de replici tăioase în cadrul ședințelor, între funcționari,consilieri și primar și chiar filmări ale unor ședințe șterse de pe internet.

Au fost momente când funcționarii din cadrul aparatului Primăriei Ialoveni evitau să prezinte graficele, hărțile acestor terenuri, în format electronic, în cadrul ședințelor, sub diverse motive. Situații când unii consilieri, în mod deliberat, „bruiau” întrebările altor consilieri care cereau detalii despre aceste terenuri, în cadrul ședințelor.

Chiar dacă nu toate deciziile de formare și scoatere la licitație a terenurilor publice au fost aprobate de către consilieri, unele din ele ne-au trezit interesul mai ales după modul, netransparent, prin care au fost vândute sau date în arendă.

La ședința de la final de mai 2021, Consiliul orășenesc Ialoveni a aprobat o decizie cu privire la inițierea procedurii de înregistrare masivă a terenurilor publice. Acesta este un proiect al Agenției Servicii Publice desfășurat în toata țarq. Are scopul ca toate terenurile publice să fie înregistrate la cadastru și să fie în gestiunea unei autorități publice. Acum există zeci de loturi și pământuri care n-au nici un stăpân.

Mai mulți consilieri orășenești ne-au declarat că toată această grabă când la câteva ședințe din ultimul an au fost trecute prin consiliu atâtea decizii legate de terenuri, cât n-au fost trecute în mulți ani anteriori, este legat anume de acest proiect al Agenției Servicii Publice, de înregistrare masivă a terenurile fără stăpân din domeniul public. Acești consilieri afirmă că după ce toate pământurile vor fi înregistrate la cadastru, celor cu interese pentru ele, le va fi mult mai greu să intre netrasparent în posesia lor, prin cumpărare sau arendă.

De asemenea, este curios faptul că atunci când unii consilieri întrebau ce-i cu volumul acesta de terenuri și graba asta cu care sunt delimitate, unii funcționari din primăria Ialoveni răspundeau că oricum „vine banca mondială și va înregistra toate terenurile”. Afirmație cam lipsită de relevanță, mai ales că în momentul în care primăria și consiliul formează și înregistrează un bun imobil la cadastru sunt cheltuiți bani din bugetul orașului. Iar în proiectul de înregistrare masivă a terenurilor publice al ASP, toate procedurile cadastrale se vor face din banii finanțatorilor proiectului, fără cheltuieli din bugetul orașului.

IaloveniOnline a analizat toate deciziile despre terenurile publice care au fost trecute prin ședințele Consiliul orășenesc Ialoveni în ultimul an și va publica detalii despre fiecare teren. Pentru ca locuitorii orașului să cunoască ce se întâmplă cu domeniul funciar al localității.

Inclusiv și o mare parte din consilieri poate vor înțelege ce votează. Pentru că unii dintre ei vin la ședințe, ridică mâna și habar de grijă ce votează. Dar prin votul lor decid soarta patrimoniului public a orașului, adică ce a mai rămas din el, și dezvoltarea orașului Ialoveni pe ani înainte.

Vor urma o serie de articole despre toate deciziile legate de terenurile publice care au fost vizate prin ședințele Consiliului orășenesc Ialoveni în ultimul an 2020-2021.


Distribuie


ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

93 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările