ialovenionline

Guvernare locală

britpoc1

Proiectul transfrontalier „Poduri pentru creșterea încrederii între poliție și cetățenii raionului Ialoveni și județului Iași”, lansat la Ialoveni

8 octombrie 2020
790 vizualizări

La data de 23 septembrie 2020, în incinta Consiliului raional Ialoveni, a avut loc lansarea proiectului transfrontalier „Poduri pentru creșterea încrederii între poliție și cetățenii raionului Ialoveni și județului Iași”, cod 2SOFT/4.3/48, acronim BRITPOC, implementat de către Consiliul raional Ialoveni, în parteneriat cu Asociația Internațională a Polițiștilor – Secția Română – Regiunea 1 Iași.

Prezent la lansarea proiectului, domnul Daniel Ioniță, ambasador al României în Republica Moldova, a afirmat că proiectele transfrontaliere contribuie la dezvoltarea continuă, extinderea și aprofundarea relațiilor între România și Republica Moldova. „Parcursul european este unica speranță pentru un viitor mai bun, iar România a fost, este și va fi alături de Republica Moldova”, a mai precizat Ioniță. În opinia ambasadorului român prin astfel de proiecte, de interacțiune între specialiștii de pe ambele maluri ale Prutului, se nasc competențe, care ajută cetățenii să aibă o viață mai bună.

britpoc2

La rândul său, Anatolie Dimitriu, managerul de proiect a declarat că „prin implementarea acestui proiect, dorim să contribuim la crearea unei societăți mai bune și mai sigure, promovând valorile fundamentale ale drepturilor omului în comunitățile raionului Ialoveni și județului Iași”. În același timp, a mai spus Anatolie Dimitriu, proiectul va dezvolta relații de colaborare și schimb de experiență între polițiștii de pe ambele părți ale frontierei, în vederea unei cooperări transfrontaliere durabile. „În cele din urmă, rezultatele vor contribui la realizarea obiectivului general al Politicii Europene de Vecinătate care tinde spre un progres către o zonă de prosperitate comună și bună vecinătate între statele membre și vecinii lor”, a concluzionat managerul de proiect.

Proiectul BRITPOC este în implementat în perioada 14.07.2020 – 13.07.2021 și finanțat în cadrul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014 – 2020, prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI). Valoarea totală a proiectului este de 209.570 Euro, dintre care 89,9% este finanțarea nerambursabilă a Uniunii Europene, iar 10,1% reprezintă contribuția partenerilor.

Obiectivul general al proiectului este de a crește eficiența unităților de poliție din raionul Ialoveni și a județului Iași, prin îmbunătățirea facilităților și echipamentelor de operare a două inspectorate de poliție, dezvoltarea competențelor a 120 de polițiști de pe ambele părți ale frontierei, consolidând cooperarea lor.

Pentru atingerea acestui obiectiv, partenerii proiectului vor organiza evenimente de dezvoltare a capacităților pentru polițiștii din Ialoveni și Iași, pe următoarele teme: 

  • metode moderne de investigare și urmărire penală a lucrătorilor implicați în activitatea de cercetare penală; 
  • protecția și promovarea drepturilor omului; 
  • comunicarea cu membrii comunității. 

De asemenea, pentru unitățile de poliție din România și din Republica Moldova, vor fi achiziționate echipamente de operare și instalații proiectate pentru un răspuns rapid și eficient, sisteme informatice, imprimante multifuncționale și vehicule auto. Adițional, va fi organizată o campanie de conștientizare pentru locuitorii din ambele regiuni pentru a crește cunoștințele despre reglementările legale privind activitățile și responsabilitățile poliției în ambele țări.


Distribuie


ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

93 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările