ANTI-FAKE // Moscova acuză Chișinăul de „militarizare” și susține că Republica Moldova ar putea deveni un „cap de pod” pentru NATO
Federația Rusă continuă acțiunile hibride ostile de propagandă, dezinformare și manipulare a opiniei publice moldovenești, reclamând că Republica Moldova s-ar militariza. Totodată, Moscova acuză Occidentul, în special NATO, că ar vrea să transforme statul nostru într-un ”cap de pod” pentru ”acțiuni agresive împotriva sa”, transmite deschide.md.
Declarațiile false, presărate cu o mulțime de interpretări eronate și inexactități, au fost făcute, din nou, de purtătorul de cuvânt al MID-ului de la Moscova, Maria Zaharova.
”Autoritățile moldovenești, cu susținerea sponsorilor occidentali, continuă drumul spre renunțarea la statutul de neutralitate inclus în Constituția lor și transformarea sa într-un cap de pod pentru lupta împotriva țării noastre. Vectorul de colaborare politico-militară cu NATO este inclus în documentele doctrinare ale țării”.
Statutul de neutralitate al R. Moldova este încălcat anume de Rusia, care păstrează ilegal trupele și munițiile sale pe teritoriul statului moldovenesc. Deși s-a angajat, la Summitul OSCE de la Istanbul din 1999, să-și retragă militarii și arsenalul din Transnistria, acest lucru nu s-a întâmplat nici la un sfert de secol distanță, iar Rusia continuă să păstreze controlul politic, economic și militar în regiunea secesionistă.
”Are loc militarizarea accelerată a Republicii Moldova, cea mai pașnică, muncitoare, care ține atât de mult la cultura sa. Republica Moldova este pusă nici măcar pe calea militară, dar pe calea autodistrugerii. Blindate, radare, drone, sisteme anti-dronă, lansatoare anti-tanc, toate acestea pentru cine? Este doar lista incompletă a arsenalului transmis de țările occidentale forțelor armate moldovenești.”
Bugetul de Apărare al R. Moldova este de 110 milioane de dolari, sau aproximativ 0,65% din PIB. Între timp, Rusia a alocat, în 2024, 140 de miliarde de dolari, suma reprezentând aproximativ 35 la sută din cheltuielile bugetare. Diferența este evidentă între R. Moldova ”militaristă” și Rusia ”pacifistă”.
În plus, țara care violează spațiul nostru aerian în mod constant, chiar ieri două rachete rusești trecând deasupra teritoriului nostru, se plânge pe faptul că vrem să ne întărim apărarea aeriană.
”Cui îi trebuie tancuri și drone? Celor care vin la muncă în Rusia? Celor care trimit bani acasă familiilor lor? Lor le trebuie tancuri? Nu!”
În primul rând, Armata Națională nu are în dotare niciun tanc (cel puțin, niciunul funcțional). În al doilea rând, dronele pe care le-a primit R. Moldova sunt dotate cu echipamentele necesare pentru monitorizare, nu pentru utilizarea în scopuri militare. În al treilea rând, pedalarea ”fraților ruși” pe subiectul ”multitudinii de moldoveni care își câștigă pâinea în Rusia” este deja expirată. Este demult clar că majoritatea absolută a remitențelor de peste hotare vin din Uniunea Europeană. Numărul moldovenilor care trăiesc și lucrează în Rusia a scăzut constant în ultimii 10 ani, în special după invazia rusă în Ucraina.
”Concomitent cu supra-înarmarea Moldovei, țara este transformată într-o bază logistică pentru aprovizionare forțelor armate ucrainene. Poligonul din Bulboaca și aerodromul militar din Mărculești sunt racordate la standardele alianței, iar o nouă bază militară este construită în satul Băcioi, lângă Chișinău. Există informații despre planuri pentru amplasarea unor facilități de producție ale companiilor de apărare occidentale și despre posibilitatea găzduirii avioanelor ”F-16” transferate Ucrainei pe aeroporturile moldovenești.”
Relatări despre o presupusă găzduire de către Republica Moldova a unor avioane F-16 destinate Ucrainei au apărut în luna august, când Chişinăul le-a dezminţit şi a acuzat Moscova ca a reacţionat la ”ştirile false de pe internet”. Mai mult, autoritățile au precizat că amplasarea în R. Moldova a unor avioane militare străine ar însemna încălcarea flagrantă a statutului de neutralitate.
”Regimul condus de Maia Sandu intenționează să folosească criza energetică pentru a captura prin forță Centrala Termoelectrică Moldovenească din Transnistria”.
R. Moldova și-a exprimat în repetate rânduri angajamentul său pentru soluționarea pașnică a conflictului transnistrean și a negat constant că ar avea intenția să preia prin forță regiunea. În contextul declarațiilor Mariei Zaharova privind intenția Chișinăului de a ”captura” MGRES Cuciurgan, este important să subliniem că centrala termoelectrică, dată în exploatare în îndepărtatul an 1964, este învechită și ineficientă, fiind viabilă din punct de vedere economic doar datorită gazului gratuit oferit de Rusia separatiștilor transnistreni.