
Atenție: Escrocii folosesc imagini generate de inteligența artificială pentru a colecta bani
Inteligența artificială deschide noi orizonturi, dar și noi riscuri. Imagini false, create cu ajutorul AI (Artificial Intelligence), sunt folosite de escroci pentru a înșela oameni și a colecta sume considerabile de bani din întreaga lume. Despre această problemă avertizează Dinu Țurcanu, prorectorul Universității Tehnice a Moldovei (UTM).
Într-un mesaj publicat pe Facebook, Dinu Țurcanu a semnalat faptul că tot mai mulți utilizatori distribuie conținut care conține dezinformare, imagini generate artificial și teorii ale conspirației. În unele cazuri, aceste materiale false sunt folosite pentru a colecta „mii de dolari” de la persoanele care cad în capcana înșelătoriilor online.
„Cu regret, iată încă un caz distribuit masiv în ultima perioadă pe diverse rețele de socializare. Peste 32.000 de aprecieri a colectat această imagine generată de AI, fiind utilizată pentru a cere donații prin Revolut, dar şi alte instrumente financiare. Multora le-a fost milă că ziua de naștere se petrece cu cartofi fierți și nu cu un „tort” şi au donat (sume deloc mici). Însă puțini sunt cei care au utilizat instrumente de verificare pentru a confirma dacă această poză este reală sau e un fals. Încercați minim să treceți imaginea prin https://wasitai.com/ și să vă convingeți dacă merită să donați pentru „un tort” sau nu”, a scris Dinu Țurcanu.
Prorectorul UTM atrage atenția asupra faptului că imaginile false generate de AI au devenit tot mai sofisticate în ultimul an. „Tehnologia din jurul lor s-a dezvoltat foarte mult și ele devin din ce în ce mai convingătoare. Acest tip de fraudă va lua amploare! Fiți informați și protejați! Verificați orice informație în mediul online şi raportați mereu falsurile”, avertizează Dinu Țurcanu.
Pentru a evita astfel de capcane, specialiștii recomandă să verificați întotdeauna sursa informațiilor și să folosiți instrumente de detectare a imaginilor false. Nu lăsați emoțiile să vă ghideze deciziile financiare fără o minimă verificare!
