Ce reprezintă taxa pentru salubrizare și la ce se folosește? Primăria Costești EXPLICĂ
Taxa de salubrizare nu este doar o cheltuială, ci o investiție în bunăstarea comunității. Despre asta vorbește într-o postare pe Facebook Primăria Costești, care explică cetățenilor că banii adunați din această taxă sunt utilizați la efectuarea diferitor servicii precum curățenia în spațiile publice sau iluminarea stradală.
Primăria Costești explică faptul că taxa de salubrizare este destinată acoperirii cheltuielilor legate de:
• iluminarea stradală – în Costești apr. 500 000 lei anual;
• salubrizarea străzilor centrale;
• cositul ierbii în locurile publice;
• evacuarea gunoiului la instituțiile publice, stații;
• menținerea curățeniei la stații, stadion, cimitir, parcuri;
• deszăpezirea drumurilor pe timpul iernii;
• nivelarea drumurilor agricole.
Cum se calculează taxa de salubrizare: În funcție de numărul de persoane înscrise la domiciliu în fiecare gospodărie. Pentru anul 2024 taxa pentru fiecare locuitor este de 36 lei anual, adică 3 lei/lună. În cadrul unui interviu oferit recent de primarul satului Costești, Ilie Ionaș a declarat că intenționează să majoreze taxa de salubrizare până la 100 de lei și că, deși este o măsură antipopulară, scopul său este să adune mai mulți bani la buget, bani necesari pentru a putea dezvolta localitatea.
Obligația legală: Taxa de salubrizare este obligatorie, stabilită de Codul Fiscal al RM, titlul VII – Taxele locale, iar neplata acesteia poate duce la penalități. În satul Costești sunt scutiți de plata acestei taxe: copiii cu vârsta până la 6 ani, adulții peste 65 ani, persoanele cu dizabilități severe și accentuate.
Beneficiile: Un serviciu de salubrizare eficient contribuie la sănătatea publică, la îmbunătățirea aspectului localității și la protejarea mediului. Iluminarea stradală pe timp de noapte aduce siguranță și viață în localitatea noastră.