Cum vă puteți salva dacă vă prăbușiți sub gheață. RECOMANDĂRI:
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a lansat, încă de la începutul acestui an, o Campania de prevenire a prăbușirii sub gheață fragilă a bazinelor acvatice.
Salvatorii îndeamnă oamenii să fie foarte atenți și să evite pescuitul la copcă sau mersul pe gheața fragilă a bazinelor acvatice.
Conform ultimelor măsurări a gheții pe lacuri, grosimea acesteia nu depășește 5 cm, iar aflarea pe ea este periculoasă. Pentru ca mersul pe lacurile înghețate să nu reprezinte un pericol, grosimea podului de gheață trebuie să depășească 8 -10 cm
O atenție deosebită trebuie acordată minorilor. Oamenii care au în grijă copii sunt rugați să nu le permită aflarea nesupravegheată în preajma bazinelor acvatice și să nu opteze pentru mersul sau patinajul pe lacuri.
Campania de prevenire a riscurilor de prăbușire sub gheața fragilă se va desfășura în toată țară, iar angajații IGSU vor informa oamenii despre pericole și cum le pot evita.
În caz de situații de risc oamenii sunt rugați să nu ezite și să apeleze Serviciul 112.
În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, amintește despre cazul tragic care a avut loc în satul Misovca din raionul Ialoveni, unde un minor și o persoană în vârstă au decedat după ce s-au prăbușit sub gheața unui iaz, fiind la săniuș:
Campanie de informare a IGSU: