Din luna septembrie intră în vigoare noile modificări legislative privind gradele de alcoolemie, dar și răspunderea contravențională și penală
Începând cu data de 7 septembrie, intră în vigoare noile modificări legislative ale Regulamentului privind modul de testare alcoolscopică.
Potrivit Poliției Republicii Moldova, urmează a fi majorate concentrațiile de alcool pentru starea de ebrietate alcoolică. Conform noilor prevederi stare de ebrietate alcoolică cu grad minim va fi considerată concentrația de alcool de la 0,3 g/l până la 0,7 g/l în sânge sau de la 0,15 mg/l până la 0,35 mg/l în aerul expirat. Cu grad avansat – în caz de depășire a concentrației de alcool de 0,7 g/l în sânge sau de 0,35 mg/l în aerul expirat.
Ba mai mult, va fi înăsprită și răspunderea juridică pentru conducerea vehiculului în stare de ebrietate alcoolică sau narcotică.
Conducătorii auto prinși în stare de ebrietate, șoferii riscă să fie sancționați contravențional cu amendă de la 35 000 la 50 000 de lei sau cu arest contravențional de la 10 la 15 zile, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a conduce vehicule pe un termen de la șase luni la trei ani.
Conducerea automobilului în grad avansat sau în stare de ebrietate produsă de alte substanțe, șoferii riscă să fie cercetați penal. Pentru conducerea mijlocului de transport de către o persoană care are o concentrație de alcool în sânge ce depășește 0,7 g/l sau de vapori de alcool în aerul expirat ce depășește 0,35 mg/l ori care se află în stare de ebrietate produsă de substanțe stupefiante și/sau de alte substanțe cu efecte similare se pedepsește cu amendă în mărime de la 75 000 la 125 000 de lei sau cu închisoare de la 1 la 3 ani, în ambele cazuri cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport.
Șoferii care vor refuza sau se vor împotrivi, eschiva de la testarea alcoolscopică și/sau testarea antidrog, de la examenul medical în vederea stabilirii stării de ebrietate și a naturii ei sau de la recoltarea probelor biologice în cadrul acestui examen medical se pedepsește cu amendă de la 100 000 la 150 000 de lei sau cu închisoare de la 1 la 4 ani, în ambele cazuri cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport.