După câțiva ani în care s-a aflat în reparație, Casa de Cultură din Puhoi își deschide ușile. Directorul instituției: „ E o poveste!”
Pe 28 mai, locuitorii satului Puhoi sunt invitați la redeschiderea sălii de concerte „Sala Unirii”, a Casei de Cultură Puhoi. Pentru renovarea și dotarea Casei de Cultură s-au cheltuit peste 4.3 milioane de lei, bani alocați din bugetul local, Consiliul Raional Ialoveni, proiecte și din donațiile primăriilor din România înfrățite cu localitatea Puhoi. În sala de concerte nu s-au efectuat lucrări de reparație din anul 1992, iar de 20 de ani nu s-au desfășurat activități culturale, din cauza stării deplorabile în care se afla.
În perioada 2020 – 2023 pentru reparația capitală s-au cheltuit 2.702.600 de lei. „Din cei peste 2,7 milioane de lei, 1.001.376 de lei au fost alocați din bugetul local al satului și al Consiliului Raional Ialoveni, iar primăriile din România de asemenea au contribuit la renovare cu 813.478 lei – Moara Vlăsiei și comuna Brănești cu 887.746 de lei”, susține viceprimara satului Puhoi, Nadejda Carajea.
De asemenea, contabila șefă a Primăriei Puhoi, Galina Palachi menționeazăși alte cheltuieli care au fost efectuate pentru Casa de Cultură:
13.000 de lei – pentru costume naționale, bani din bugetul local.
17.000 de lei – pentru instrumente muzicale, bani din bugetul local.
78.000 de lei – pentru mobilă în sala de ședințe, bani din bugetul local.
138.000 de lei- pentru carcasa metalică la cortină, bani din bugetul local.
235.000 de lei – draperii pentru scenă, bani din bugetul local, Consiliul Raional, AIPA.
512.000 de lei – scaune, bani din România.
388.000 de lei – utilaje tehnice, bani din România.
238.400 de lei – proiect tehnic, sala de sport, bani din bugetul local.
Directorul Casei de Cultură, Vasile Caterev susține că are emoții pentru evenimentul de redeschidere. „Lucrez de 40 de ani la Casa de Cultură, timp în care 20 de ani am activat ba pe afară, ba la liceu, acum a fost renovată scena, tavanul, podeaua, pereții, au fost schimbate scaunele, e o poveste”, susține Vasile Catarev.
Întrebat despre denumirea „Sala Unirii”, acesta susține că „este denumită în cinstea «Unirii» și în semn de recunoștință pentru partenerii de dezvoltare din România care au contribuit financiar la reparația Casei de Cultură”, referindu-se la localitatea Moara Vlăsiei și comuna Brănești.
Primarul localității, Ioan Goreanu, invită locuitorii la deschiderea sălii, menționând: „Vor fi mai multe personalități din țară și de peste hotare și ar fi frumos să fim la această deschidere întreaga noastră comunitate. Această sală nu a fost funcțională 20 de ani, iar acum ne apropiem cu pași repezi de redeschidere”, transmite primarul într-o adresare postată pe o rețea de socializare.
La eveniment vor fi prezente delegații din Primăria Moara Vlăsiei și din comuna Brănești din România, deputați din Parlamentul Republicii Moldova, reprezentanți ai Ambasadei României la Chișinău și alți oaspeți.