ialovenionline
lt petre stefanuca 2024Poză simbol: Liceul Teoretic „Petre Ștefănucă”, or. Ialoveni

Engleza și franceza domină peisajul limbilor străine în școlile din raionul Ialoveni

29 ianuarie 2024
1751 vizualizări

În lumea modernă, cunoașterea limbilor străine este o necesitate, atât pentru facilitarea comunicării între culturi, cât și pentru asigurarea unui viitor profesional de succes. În prezent, în școlile din raionul Ialoveni, cea mai predată limbă străină este limba engleză. Totodată, în unele școli elevii pot studia suplimentar limba franceză sau germană.

Engleza și franceza, limbile străine preferate în raionul Ialoveni

Potrivit datelor oferite de Consiliul raional Ialoveni, în anul de studii 2023-2024, limba engleză este predată în toate cele 33 de școli din raion. Aceasta este studiată intensiv, fiind considerată esențială în mediul academic și profesional la nivel mondial. 

În același timp, în 23 de instituții educaționale, elevii au posibilitatea să studieze limba franceză sau germană în calitate de a doua limbă străină. Astfel, copiii învață nu doar să vorbească în aceste limbi, ci și să aprecieze tradițiile și arta altor culturi. 

limbi straine raionul ialoveni 2024

Părinții trebuie să aibă un cuvânt de spus cu privire la disciplinele studiate în școală

Deși limba rusă este, la fel, predată în școlile din raion, aceasta nu a fost menționată în informația prezentată de autorități. Ion Scutaru, șeful Direcției Generale Educație, ne-a explicat că, în școlile noastre, limba rusă nu se învață în calitate de limbă străină, ci este o disciplină opțională. Limba rusă este studiată în ciclul gimnazial, cu condiția că școala poate asigura continuitatea predării din clasa a cincea până într-a noua. De asemenea, conducerea școlii decide împreună cu părinții dacă elevii vor studia această disciplină sau nu. “În raionul Ialoveni sunt școli în care limba rusă nu se mai învață”, a adăugat Ion Scutaru.

Serviciul de informare și comunicare cu mass-media al Ministerului Educației și Cercetării ne-a confirmat că, în prezent, limba rusă poate fi studiată ca a doua limbă străină: “Conform Planului – cadru pentru învățământul primar, gimnazial și liceal, pentru anul de studii 2023-2024, instituțiile de învățământ cu instruire în limba română, care asigură condițiile necesare pentru a studia a doua limbă străină pentru întreaga perioadă a ciclului gimnazial (cadre didactice calificate, manuale, materiale didactice, curriculum aprobat), pot oferi oportunitate studierii limbii ruse în anul de studii 2023-2024, începând cu 2 ore săptămânal în clasa a V-a. Pentru elevii care au început studierea limbii ruse în clasa a V-a va fi asigurată continuitatea până la absolvirea ciclului gimnazial.”

Limba rusă – instrument de promovare a gândirii specifice

Conform Strategiei de Securitate a Republicii Moldova adoptată de Parlament la 24 noiembrie 2023, cele mai importante amenințări la adresa securității naționale țin de agresiunea militară a Rusiei și de operațiunile de tip hibrid desfășurate de Federația Rusă împotriva Republicii Moldova în domeniile politic, economic, energetic, social, informațional, cibernetic etc., cu scopul subminării ordinii constituționale, deraierii cursului european al țării și/sau dezintegrării statului. 

Una dintre lecțiile învățate de comunitatea europeană în rezultatul agresiunii ruse împotriva Ucrainei, constă în faptul că războiul informațional va fi un factor semnificativ în viitoarele conflicte. Prin urmare, Republica Moldova și cetățenii ei trebuie să conștientizeze că expansiunea “blândă” a statului agresor are loc preponderent prin intermediul limbii ruse. Combaterea manipulării și dezinformării oamenilor necesită dezvoltarea capacităților și instrumentelor de comunicare, precum și adaptarea sistemelor de învățământ la provocările actuale. 

Acest material este realizat în cadrul campaniei de promovare organizată de către A.O. „Juriștii pentru Drepturile Omului” și este parte a proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID, Ambasada Britanică și implementat de Internews în Moldova și Freedom House, care are ca scop promovarea dezvoltării mass media independente și profesioniste, și crearea unui sector media mai rezistent la presiunile politice și economice. Conținutul acestui material nu reflectă în mod necesar viziunea Ambasadei Britanice, USAID sau a Guvernului Statelor Unite.


Distribuie


ialoveni

Despre proiect

IaloveniOnline reprezintă o sursă de informare despre actualitatea locală, procesul de guvernare la nivel local, un instrument de sesizare a problemelor din raionul Ialoveni, dar și o platformă pentru discuții și comentarii.

mai multe informații

93 sesizări

ne implicăm pentru o comunitate mai bună

Dă de știre dacă ai observat o neregulă. Gunoi aruncat în stradă, corupție, ilegalități, drumuri sau trotuare deteriorate?

Pune umărul să le rezolvăm pe toate rând pe rând. Totul începe cu o sesizare.

Vezi toate sesizările